Uluslararası pazarlamada politik risk ve yönetimi, öztiryakiler örneği
Political risk and management in international marketing, öztiryakiler example
- Tez No: 422941
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası işletmecilik, Uluslararası pazarlama, Uluslararası Pazarlama Çevresi, Makro Risk, Politik Risk, International buiness, International marketing, International marketing environment, Macro risk, Political risk
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Uluslararası işletmecilik faaliyetlerinin artması ile birlikte uluslararası pazar çevrelerinde ortaya çıkan yoğun rekabetin sonucu olarak uluslararası pazarlama stratejilerinde çeşitli değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimlerin yaşanmasında ise bilhassa makro çevrede ortaya çıkabilen politik riskler başrol oynayabilmektedir. Uluslararası pazar çevrelerinde, pazarlama faaliyetlerinde bulunan şirketler, ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari risklerle birlikte politik risklerin de farkında olmak durumundadırlar, çünki, politik riskler, müşterilerin satın alma davranışlarından, şirketlerin pazar çevrelerine konumlanma kararlarına kadar, birçok açıdan uluslararası ticaretin gidişatına yön veren faktörlere doğrudan veya dolaylı olarak etki edebilmektedirler. Uluslararası pazarlama faaliyetlerindeki getiri oranları, işletme fonksiyonlarının komple bir yaklaşımla yönlendirildiği şirketler de bile, tam anlamıyla istenilen seviyelerde olmayabilirken, bu gibi beklentilerin elde edilemediği koşullarda ise stratejistler ve analistler daha çok makro çevredeki risklerin bu sapmalara neden olabileceği yönünde varsayımlarda bulunmaktadırlar. Sadece yerel pazar çevresinde pazarlama faaliyetlerini sürdüren firmalar da uluslararası pazarlama çevrelerinde ticari faaliyetlerini sürdürmektedirler, bu yüzden, kendi anavatan ülke çevrelerinde işletmecilik faaliyetlerini yönlendirmeye çalışan şirketlerin de makro risklerden etkilenmesi olası bir durum olmasına rağmen, uluslararası şirketlerin kendi anavatan ülkelerinde ortaya çıkabilen risklerin haricinde yer alan ev sahibi ülke pazarlarındaki risklerden etkilenmeleri daha belirgin bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, küresel çevredeki farklı ev sahibi ülke pazarlarında ortaya çıkabilen politik risklerin uluslararası pazarlama faaliyetleri ile ilişkilerinin, şirket yöneticileri ve teorisyenler tarafından incelenmesi ile daha sağlıklı yatırım kararları alınabilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increasing of the international business activities, the intensified competition have emerged at the international market environments and as a result of this reason, there are some modifications have been seen at international marketing strategies. Also, political risks which can be appeared at macro environment, especially, may play the main role on these modifications. The companies which apply marketing activities at international market environments have to aware political risks beside economic, social, cultural and technological risks, because, political risks can affect directly or indirectly the factors which drives the international trade, from the customers' purchasing decisions to the companies' positioning decisions into the market environments. The return on investment rates at international marketing activities may not be at the desired levels in the companies which are being executed with a completely approach according to business functions, like these kind of situations which the expectations couldn't be gotten, the strategists and analysts make assumptions as the risks at macro environment can cause the deviations. The firms which sustain their businesses just at domestic market, pursue their trade activities at international marketing environments too, therefore, there is probable situation that the companies which tries to drive their business activities at their own home countries, can be affected too, however, the macro effect of the host countries' risky market conditions can be examined clearly at the companies which are operating international marketing activities. Finally, by the examination of company managers and theorists who are interested in relationship between international marketing environment with political risks which can be arised at the different host country markets, much more healthy investment decisions could be taken.