Investigating factors related to the use of self-regulated L2 learning strategies in a foreign language education context
Yabancı dil eğitimi bağlamında öz-düzenlemeli yabancı dil öğrenme stratejileri kullanımına ilişkin faktörlerin araştırılması
  1. Tez No: 422997
  2. Yazar: SİNEM DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİNÇAY KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-düzenleme, Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri, Öz-Düzenlemeli Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri, Stratejik Öz-Düzenleme Modeli, Yabancı Dil Eğitimi, Self-regulation, Language Learning Strategies, Self-Regulated L2 Learning Strategies, the Strategic Self-Regulation (S2R) Model, Foreign Language Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırmanın amacı, yabancı dil öğrencilerinin kullandığı öz-düzenlemeli yabancı dil öğrenme stratejilerini, Oxford (2011) tarafından geliştirilen Stratejik Öz-Düzenleme Modeli'ne dayanarak araştırmak ve kullanılan stratejiler ile öğrencilerin kişilik özellikleri, kimlik bilgileri, yabancı dil öğrenme inançları ve başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaca ulaşmak için, çalışmada sıralı açıklayıcı karma yöntem deseni kullanılmış ve araştırma verileri nicel ve nitel veri toplama araçlarıyla elde edilmiştir. Bu bağlamda, çalışmada araştırmacı tarafından Öz-Düzenlemeli Yabancı Dil Öğrenme Strateji Kullanımı ve Yabancı Dil Öğrenme İnançları ölçekleri geliştirilmiştir. Ayrıca, yine araştırmacı tarafından düzenlenen kimlik bilgisi anketi ve Bacanlı, İlhan & Aslan (2007) tarafından geliştirilen Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi araştırmada kullanılan diğer nicel veri toplama araçlarıdır. Nicel veri toplama araçları Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünde öğrenim gören 205 katılımcıya uygulanmıştır. Nicel veriler frekans dağılımı ve aşamalı çoklu regresyon analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmanın nitel bölümü için, daha çok ve daha az strateji kullandığı belirlenen 10 öğrenciye yarı-yapılandırılmış görüşmeler uygulanmış ve nitel veriler betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucu, öz-düzenlemeli yabancı dil öğrenme stratejileri kullanımında kişilik özellikleri, kimlik, yabancı dil öğrenme inançları ve başarı faktörlerinin etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, yabancı dil öğrencileri tarafından kullanılan öz-düzenlemeli yabancı dil öğrenme stratejilerini ve strateji tercihlerini etkileyen faktörleri araştırmanın yanı sıra, öğrencilerin sosyolojik ve psikolojik yönlerini de tartışmaktadır. Bu nedenle, çalışmanın yabancı dil eğitimcilerine, Türkiye'deki öğrencilerin yabancı dil eğitim bağlamındaki durumunu anlama konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate overall self-regulated L2 learning strategy use of L2 learners depending upon the Strategic Self-Regulation (S2R) Model proposed by Oxford (2011), and to examine the relationships between their reported self-regulated L2 strategy use and their personality traits, identity, beliefs about L2 learning, and proficiency. To reach this aim, the mixed methods sequential explanatory design was utilized as data were gathered by means of quantitative and qualitative data collection instruments. In this sense, the Self-Regulated L2 Learning Strategy Use and Beliefs about L2 Learning Scales were developed by the researcher of the study. Moreover, a questionnaire about identity knowledge designed by the researcher, and Adjective Based Personality Test (ABPT) developed by Bacanlı, İlhan & Aslan (2007) were the other quantitative data collection instruments used in the study. Quantitative data collection instruments were administered to 205 participants attending the Department of Foreign Language Education at Trakya University, Turkey. Data were analyzed using frequency distribution and stepwise multiple regression analysis. As for the qualitative phase of the study, semi-structured interviews conducted to 10 participants, who were determined to be more and less frequent strategy users, were analyzed by means of descriptive analysis. Findings revealed that self-regulated L2 learning strategy use is affected by L2 learners' personality traits, identity, beliefs about L2 learning, and proficiency. This study discusses sociological and psychological aspects of L2 learners apart from investigating their reported self-regulated L2 learning strategy use, and factors affecting their strategy choice. Hence, the study will assist foreign language educators to make better sense of what Turkish L2 learners bring to the foreign language education context.