Türkiye'de sürdürülebilir bir insangücü planlaması sistemi için model önerisi
Sustainable manpower planning system: A new model suggestion for Turkey
  1. Tez No: 423019
  2. Yazar: IŞIL KELLEVEZİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Manpower, Manpower Planning, Education Planning
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Ülkeler, sahip oldukları insangücü kadar güçlüdür. Bu nedenledir ki insangücünün etkin ve verimli olarak planlanıp bir bakıma“üretilmesi”ülkelerin varoluşlarını sürdürmeleri açısından büyük önem taşır. Bu konuda en büyük rol insangücü planlaması ve eğitim sistemi ile bağlantısının sağlıklı kurulmasına düşmektedir.Eğitim ve istihdamı birbirine bağlı iki süreç olarak düşündüğümüzde, eğitim sürecinde istenen bilgi, beceri ve yetkinliklere kavuşturulan bireylerin istihdamda yeterli biçimde yer alacaklarını söylemek mümkündür. Ancak bunu sağlayabilmek için, insangücünün nitelik ve nicelik olarak ne kadar ve ne şekilde eğitileceğini bilmek gerekir. Dolayısıyla her bir eğitim basamağından, mesleki ve teknik eğitim kademeleri ile üniversite eğitiminden mezun olan bireylerin işgücü piyasasında dağıtımı önem taşımaktadır. Bu durum okul/ üniversite/ bölüm açma ve kontenjan belirleme politikalarına da etki etmektedir. Aksi takdirde ihtiyaç duyulmayan iş/ görev/ mesleklerde yığılma olacak, ihtiyaç duyulan bölümlerde ise deyim yerindeyse işgücü“kıtlığı”yaşanacak ve bu durum çeşitli sıkıntılara yol açacaktır. Bu nedenle, ülkelerin mevcut insangücü stoklarının eğitim, meslek, yaş, cinsiyet, coğrafi bölge gibi kırılımlarla bilinebilir olması ve bu veri tabanı üzerine yapılacak olan gelecek durum kestirimleri oldukça önem arz eder. Bu kestirimlerin süreksiz, kopuk şekilde gerçekleşmesi ülkelere fayda sağlamaz. Çalışmaların tek bir kurum çatısı altında, belirli bilimsel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir olması beklenir.Bu çalışmada insangücü planlamasına ilişkin teorik çerçeve belirlenmiş, ülke uygulamalarına yer verilmiş, Türkiye'nin mevcut durumu incelenmiş ve ihtiyaç duyulan bir kurum için model önerisinde bulunulmuştur. Diğer ilgili kurumların, önerilen İnsangücü Planlama Kurumu ile ilgisi kurulmuş, sürecin işleyişi belirlenmiş, görevler tanımlanmış, kullanılacak olan veri altyapısı sistematiği oluşturulmuştur. Anahtar Kelimer: İnsangücü, İnsangücü Planlama, Eğitim Planlama
Özet (Çeviri)
The countries are as strong as their human forces. Therefore effective and efficient planning and organizing the manpower which we can name as 'producing'is really important for the very existence of countries. The main role in this process to build a healty and sustainable connection between manpower planning and the education system. As it is a general claim that because of the interconnection between the employment and education, the person will gain the knowledge, skills, and competence through the education process which will lead their increased acceptance in the employment field. However to get this result we need to know how long and how much education required in terms of quality and quantity of education. In this line, the dispersion of the graduated students from the every level of education- vocational and technic education, graduate level of university education- is an important issue. This is also important and decisive factor for policies regarding to open new schools/universities/ departments and to allocate student quotas. Otherwise there will be over representation in some job/vocation/proffessions and it might cause manpower shortage“starvation”in some other fields. It is therefore vital important to reach the detailed manpower information of the countries with specific variables such as education, vocation, age, gender, geographical area related information, in order to analyse the future senarios within the database. It is also useful the sustainability and continuity of these analysis and future senarious. These afforts ahould be implemented under a specific institute and the analysis should be done by scientific methods for the sake of sustainability. The existing study gives space to the theory of manpower planning, includes country specific cases, it also analysis the current situation of Turkey and propose a model for institualisation which is required. The other instituties and their relations with this proposed Manpower Planning Institution is also defined, the process is identified, tasks are defined and the systematic of a database system for this model is also established.