An analysis of the responsibility to protect: The Arab perception of the NATO intervention in Libya as represented in Al-Jazeera and Asharq Al-Awsat
Koruma sorumluluğu üzerine bir analiz: Al-Jazeera ve Asharq Al-Awsat yayınlarında temsil edildiği şekli ile NATO'nun Libya'ya müdahalesine dair Arap algısı
  1. Tez No: 423028
  2. Yazar: ÖZDEN ORAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma Sorumluluğu, NATO, Libya, askeri müdahale, Arap medyası, Responsibility to Protect, NATO, Libya, military intervention, Arab media
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu tez çalışması, kökleri haklı savaş ve insani müdahale kavramlarına dayanan Koruma Sorumluluğunun başlıca uygulanma alanlarından biri olan Arap dünyasında nasıl algılandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu algıyı araştırmak için koruma sorumluluğu kavramının Arap medyasında ele alınış biçmi incelenmektedir. Koruma sorumluluğu kavramı ilk olarak 2001 yılında Uluslararası Müdahale ve Devlet Egemenliği Komisyonu tarafından ortaya atılmıştır. Komisyon, koruma sorumluluğu kavramını ortaya atarak, insani müdahale tartışmalarının odak noktasını devletlerin Müdahale Hakkından devletlerin insanları vahşet suçlarından Koruma Sorumluluğuna döndürmeyi amaçlamıştır. Kavram, 2005 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Zirvesi'nde devlet başkanları tarafından kabul edilmiştir. Dünya Zirvesi Sonuç Bildirgesi koruma sorumluluğu gerektiren suçların kapsamını soykırım, savaş suçları, etnik temizlik ve insanlığa karşı suçlar olarak belirlemiş ve milli otoritelerin vatandaşlarını bu suçlara karşı Koruma Sorumluluğunu yerine getirememesi durumunda uluslararası toplumun sorumluluğu Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi aracılığıyla üstleneceğini bildirmiştir. 2011 yılında NATO tarafından gerçekleştirilen Libya müdahalesi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından koruma sorumluluğununa referansla alınmış ilk uluslararası askeri müdahale kararı olma özelliği taşımaktadır. Bu nedenle çalışma kapsamında Arap algısı, bölgenin iki önemli ve etkili yayın organı olan Al-Jazeera ve Asharq Al-Awsat gazetelerinde Libya müdahalesi ile ilgili olarak yayınlanmış makaleler üzerinden incelenmektedir. Çalışma, Arap dünyasında Koruma Sorumluluğuna ve uluslararası askeri müdahalelere şüphe ile yaklaşıldığını göstermiştir. Bu tip müdahalelerin arzulanır olmadığı, ancak Arap ülkelerinin askeri kabiliyetlerinin kısıtlılığı göz önünde bulundurulduğunda izin verilebilir bulunduğu görülmektedir. Bu durumda da müdahale kararının ne şekilde alınacağı, ölçeğinin ne olacağı, ne şekilde uygulanacağı, ve müdahale edenin müdahale sonrası sorumluluklarının neler olacağı gibi konularda, pek çok ölçüt devreye girmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to find out the perception of the Responsibility to Protect, which has its origins in just war and humanitarian intervention concepts, in the Arab world, which is known as its one of the prominent regions of its application. To this end, the study examines the Arab media coverage of the concept of Responsibility to Protect. Responsibility to Protect was first put forward by the International Commission on Intervention and State Sovereignty in 2001, in en effort to change the objective of the debate on humanitarian intervention from states' right to intervene to states' responsibility to protect people from atrocity crimes. The concept was accepted by the heads of states in United Nations World Summit in 2005. The World Summit Outcome Document listed four crimes that call for international responsibility: genocide, war crimes, ethnic cleansig and crimes against humanity. If states fail to protect their people from these crimes, the international community, acting through the United Nations Security Council, would assume the responsibility. NATO's intervention in Libya in 2011 is the first intervention authorized by the United Nations Security Council with reference to the Responsibility to Protect. In this study, the Arab perception is examined through columns and commentaries published in two prominent newspapers of the region, Al-Jazeera ve Asharq Al-Awsat, about Libya intervention. The study reveals Arab suspicion towards Responsibility to Protect and international military interventions. Arab commentators do not consider consider interventions justified under the Responsibility to Protect to be desirable, but may consider them permissible due to the limited military capacities of states in the region, and with a number of cautionary criteria on issues such as deciding whether to intervene, scope and implementation, and post-intervention responsibilities of the intervener.