Türkiye'de düzenlenen uluslararası spor bilimleri kongrelerinde sunulan bildirilerin içerik analizi açısından incelenmesi
The examination of the declarations presented in sports sciences congresses held in Turkey in terms of content analysis
  1. Tez No: 423069
  2. Yazar: HÜLYA BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR PEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sport Sciences, International Congress, Statistical Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma Türkiye'de Spor Bilimleri Derneği tarafından organize edilen Uluslararası Spor Bilimleri Kongrelerinde sunulan bildirilerin çalışılan konu alanı, araştırma türü, yazar sayısı ve kullanılan istatistik yöntem açısından değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tarama modelinde bir araştırma olup, değerlendirmede içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın evreni, 2006-2014 yılları arasında yayınlanan Uluslararası Spor Bilimleri Kongre Kitaplarından, örneklemi ise ulaşılabilir ve değerlendirmeye uygun olan 2006, 2008, 2010, 2012 ve 2014 yıllarında yayınlanan kongre kitaplarında bulunan bildirilerden oluşmaktadır. Araştırmada toplam 1624 bildiri, çalışma konusu, araştırmanın türü, yazar sayısı, kullanılan istatistik yöntem bakımından tek tek incelenerek değerlendirilmiş ve geliştirilen forma kodlanarak istatistik işlem için uygun bilgisayar programına aktarılmıştır.İstatistiksel işlem olarak frekans-yüzde dağılımı, çapraz tablo ve ki-kare testi uygulanmıştır. Elde edilen her bir verinin dağılımlarına göre de yorumlar yapılmıştır. Elde edilen veriler sonucunda; araştırma kapsamında değerlendirilen bildirilerde en fazla bildirinin 2006 ve 2014 yıllarında sunulduğu, en az bildirinin 2008 yılında sunulduğu, bu bildirilerin çoğunluğunun 3 ve üzeri yazarlı çalışma olduğu, tek yazarlı çalışmanın az sayıda yapıldığı, genel olarak nicel çalışma yapıldığı, nitel çalışmaya az yer verildiği, en fazla psiko-sosyal alan ve hareket antrenman alanlarında çalışma yapıldığı ve en az çalışmanın beden eğitimi ve spor öğretimi ile spor-sağlık alanında yapıldığı, bu çalışmalarda kullanılan istatistik yöntemlerden yüzde-frekans dağılımı ve t testinin daha çok kullanıldığı z testi ile friedman testinin az kullanıldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Türkiye'de Spor Bilimleri Derneği tarafından yapılan Uluslararası Spor Bilimleri Kongrelerinde sunulan bildirilerde spor bilimleri temel alanlarından sporda psiko-sosyal alan ve hareket antrenman bilimlerinde daha fazla çalışma yapıldığını, diğer alanlarda ise yeterli düzeyde araştırmanın yapılmadığını, çalışılan konularında daha çok nicel çalışma olduğunu, çalışmaların çok yazarlı (üç ve üzeri) çalışma olduğu, kullanılan istatistik yöntemlerde çok değişkenli testlerin ve ilişkileri incelemeye yönelik testlerin az kullanıldığını söyleyebiliriz. Anahtar Kelime: Spor Bilimi, Uluslararası Kongre, İstatistik Yöntem
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the papers presented International Sport Sciences Congresses in Turkey organized by the Society of Sport Sciences, fields of study, research types, number of authors and statistical methods used. Since the papers were examined in terms of content, content analysis was made and scanning model was used for our research. Population consists of the Books of International Sport Sciences Congresses published between the years of 2006-2014. Data in the research were collected by scanning all of the congress' books which are accessible, appropriate for analysis and published in the years of 2006, 2008, 2010, 2012 and 2014. Total 1624 papers were analyzed and evaluated by one by in terms of field of study, type of research, number of author and statistical method used and then were coded into the form developed, and transferred to the appropriate computer program for statistical operation. As a statistical operation, frequency-percentage, crosstab and chi-square test were applied. It was also commented according to the distribution of these data. It was found out that the highest number of papers subject to the research was presented in 2006 and 2014, the fewest number of papers was presented in 2008, the most of these papers were the studies of 3 and more authors, there were few studies of single authors, there were generally quantitative studies but few qualitative studies, studies on the fields of psycho-social and movement practice had the highest number, there were few studies in the field of physical training and sports education as well as sports-health, percentage-frequency distribution and t-test were mostly used and z-test and friedman test were used less. It can be concluded that in the papers presented at the International Sport Sciences Congresses in Turkey organized by the Society of Sport Sciences there are more studies in the fields of psycho-social in sport and movement practice sciences among the basic fields of sport sciences however there are few studies on other fields, these are generally quantitative studies, the most of these papers are the studies of many authors (3 and more), among the statistical methods used multivariate tests and tests for evaluation of the relations are used less.