Uluslararası spor organizasyonlarında uygulanan stratejik iletişim faaliyetleri
Strategic communication activities applied in international sports organizations
  1. Tez No: 483980
  2. Yazar: ECEM HANBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik İletişim, Uluslararası Spor Organizasyonları, Maraton, İstanbul Maratonu, Miami Maratonu, Strategic Communications, International Sports Organizations, Marathon, Istanbul Marathon, Miami Marathon
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Spor bilimleri ve İletişim bilimlerinin çok yakından ilgili olduğu en önemli çalışma alanlarından biri de spor organizasyonlarının iletişim faaliyetleridir. Bu organizasyonlara katılan ülkelere, sporculara, görevlilere, çalışanlara ve izleyicilere sunulan hizmetin profesyonel, eksiksiz ve sorunsuz tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanacak olası aksaklıklar ve olumsuz durumlar, organizasyonun tamamına yansıyacaktır. Bu yüzden bu organizasyonları, spor bilimcileri ve iletişim bilimcilerinin stratejik olarak birlikte yürütmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmamızda uluslararası spor organizasyonlarında uygulanan Stratejik iletişim faaliyetleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, uluslararası spor organizasyonunda uygulanan stratejik iletişim faaliyetlerinin incelenmesi sonucunda, organizasyonun başarı ve başarısızlıktaki payının neler olduğu ve ne ölçüde etkili olduğunu gözler önüne sermektir. Bu doğrultuda bu çalışma kapsamında; Türkiye'de İstanbul şehrinde yapılan“İstanbul Maratonu”ve Amerika'nın Florida Eyaleti'nin Miami şehrinde yapılan“Miami Maratonu”koşu Yarışmalarındaki Stratejik iletişim faaliyetleri incelenip, spor yönetimi ve organizasyonu açısından değerlendirilerek, spor ve iletişim alanına katkılar sağlanmaya çalışılmıştır. Türkiye ve Amerika'da düzenlenen maraton organizasyonlarında görev alanlara birebir anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesin de tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, sapma kullanılmıştır. Gruplu değişkenler arasında ki ilişki ki-kare analizi ile test edilmiştir. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi kullanılmıştır. Anket sonuçlarına göre, Türkiye ve Amerika'da incelenen stratejik iletişim faaliyetlerine bakıldığında çok büyük farklar olmadığı görülmektedir. Her iki ülkede de en sık kullanılan ve sahip olduğu tek stratejik iletişim kanalının web sitesi olduğu, stratejik iletişim departmanına önem verdikleri, stratejik iletişime ait departmanların uzun yıllar var olduğu ve ilgili kararları alıp vermede stratejik iletişim departmanının etkin bir şekilde söz sahibi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca stratejik iletişim kararlarını almada halkla ilişkiler departmanının etkisinin çok sık olduğu ve profesyonel destek alarak yürütülen bir birim olduğu görülmüştür. Bunun yanında Amerika'da stratejik iletişim için ayrılan bütçenin Türkiye'ye göre daha fazla olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication activities of the sports organizations is one of the most important study fields which is an up close look to the sports sciences and the communication sciences. Services given to the countries, athletes, employees, attendants, spectators have to be professional, complete and smooth. Otherwise, possible mishaps and unfavorable situations that occur during the competitions will rebound to the entire organization. Therefore, sports scientists and communication scientists need to execute these organizations together. In this thesis, the Strategic Communication Activities applied to international sports organization have been examined. As a result of the examination of the strategic communication activities applied to international sports organizations; the aim of the study is to show how effective the organization is and what is the share of the organization in success and failure. Thus, the study has tried to contribute to sports and communication fields by examining the strategic communication activities of the Istanbul Marathon, which was organized in Istanbul City of Turkey, and Miami Marathon, which was organized in Miami City of the State of Florida of the United States of America, by evaluating those organizations in terms of sports management and organization. Within that scope; a survey form was conducted among the people who worked in the marathon organization in Turkey and America. The data obtained from the research has been analyzed by using the program SPSS (Statistical Package for social Sciences) for windows 22.0. Descriptive statistical methods such as number, percent , deflection have been used during the evaluation of the data. The relation between group variables have been tested with“Chi-square”analysis. T-test has been used in comparison with quantitative continuous data between two independent groups. According to the survey results, there seems to be no big differences between the strategic communication activities that have been examined in United States and in Turkey. It has been determined that in both countries that the web sites are the most often used and are the only strategic communication channel and they care about the strategic communication department and the strategic communication departments had been around for years ad also the strategic communication departments are the only arbiter on making related decisions. Additionally , it was observed that Guest Relations departments often have significant effect on making strategic communication decisions and the guest relation departments are units that are pursued by a professional support. Besides, it was determined that the budget that is put aside for strategic communication in United States is more than Turkey.