İdarenin denetim yollarından biri olarak Sayıştay denetimi
Supreme audit as one of the ways of audit of administration
  1. Tez No: 423147
  2. Yazar: BÜŞRA AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: The Court of Account, supreme audit, account judgement, performance audit, financial audit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Dünya genelinde ofis ve kurul tipi olmak üzere iki türü bulunan Sayıştay, Türkiye'de yargı yetkisine sahip kurul tipi şeklinde örgütlenmiştir. Sayıştayın yargı yetkisine sahip olması da onun hem yargısal konumunun hem de işlemlerinin niteliğinin tartışma konusu olmasına neden olmuştur. Sayıştayın temel işlevi idari denetim işlevidir. Fakat Türkiye'de yargılama faaliyeti de en az idari denetim faaliyeti kadar ön plandadır. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler de bu durumu değiştirmemiştir. Bu bakımdan çalışma kapsamında Sayıştayın denetim ve yargı fonksiyonu birlikte ele alınarak incelenmiştir. Çalışmanın konusunu, genelde yüksek mali denetim kurumlarının, özelde Türk Sayıştayının denetim ve hesapları kesin hükme bağlama faaliyetleri kapsamında izlediği yöntemler ile bu konulardaki tartışmalar, uygulamada karşılaşılan aksaklıklar ve muhtemel çözüm yolları oluşturmaktadır. Bu bağlamda hem idari hem yargısal denetim konu, kapsam ve süreç bakımlarından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Court of Account, of which there are two kinds called office and commision around the World, established as commision hold juristiction power in Turkey. Because the Court of Account holds the judicial power, it is controversial concerning having a position in the jusicial state and characteristics of it's proocedings. The fundamental function of Court of Account is auditing, but judgement process is as important as auditing in Turkey. Legal regulations which are run into effect in recent years, does not change this situation. Because of this situation, auding and judicial function are equally examined in this study. The study's subject are generally supreme audit, privately Turkish Count of Account procedures which are auditing and judgement, discussions around this topic, malfunctions emerged in practice, and possible solutions. In this respect both administrative and judicial audit is examined in the context of subject-matter, content, and process.