Türk Pozitif Hukuku'nda ve Avrupa İnsan Hakları Hukuku'nda özgürlük ve güvenlik hakkı
The right of liberty and security in Turkish Positive Law and European Human Rights Law
  1. Tez No: 423148
  2. Yazar: BETÜL KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, özgürlük ve güvenlik hakkı, yakalama, tutuklama, Human rights, the right of liberty and security, arrest, detention
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan özgürlük ve güvenlik hakkı, Türk pozitif hukukunda“koruma tedbirleri”başlığı altında ele alınmıştır. Özgürlük ve güvenlik hakkının korunması amacıyla getirilen bu düzenlemelerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ne derece uyumlu olduğu, özgürlük ve güvenlik hakkının ulusal hukukta yeterince anlaşılıp anlaşılmadığının detaylı olarak incelenebilmesi ve bir sonuca varılabilmesi amacıyla böyle bir çalışma yapılmıştır. Özgürlük ve güvenlik hakkının, Türk pozitif hukukundaki düzenlemelerde ve uygulamada ne şekilde ele alındığı hususu, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hem de yüksek yargı organlarının kararları incelenerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Türk pozitif hukukundaki koruma tedbirlerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile daha uyumlu hale getirilmesi amacını taşıyan bazı değişikliklere de tezimizin kapsamı dâhilinde yeri geldiğince değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right of liberty and security, which takes place in European Convention on Human Rights, has been explained under the title of“protection measures”in Turkish positive law. Purpose of this study that the regulations about protecting the right of freedom and security are compatible with or not European Convention on Human Rights, how well it is understood in National Law. Also, it is discussed that how the right of liberty and security is handled in regulations and practices in Turkish positive law by examining the judgements of the European Court of Human Rights and higher judicial bodies. Moreover, in this thesis it is mentioned as the time occasion arises that some alterations which should be made the protection measures in Turkish law more compatible with European Convention on Human Rights.