Spor işletmelerinde algılanan hizmet kalitesi üzerine bir araştırma
A study upon the quality of the service perceived in sports establishments
- Tez No: 423165
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Spor işletmeleri, hizmet kalitesi, kalite, sports business, service quality, quality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hizmet işletmelerinin sundukları hizmetin kalitesi ile hizmeti alanlar tarafından algılanan hizmetin kalitesi arasında farklılıklar olabilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde sunulan hizmetin sunum kalitesi ön plana çıkmaktadır. Hizmet işletmeleri kapsamında değerlendirilebilecek olan spor işletmeleri için de sunulan hizmetin kalitesi önem arz etmektedir. Spor işletmelerinde algılanan hizmet kalitesini belirlemeye yönelik olarak hazırlanmış olan bu çalışma Ankara İlinde fitnes hizmeti sunan spor işletmelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini spor salonlarına üye 205 kişi oluşturmaktadır. Üyelerin 114'ü erkek, 91'i bayandır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak Lam'ın (2000) geliştirdiği ve Gürbüz ve diğ. (2005) tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış olan“Service Quality Assessment Scale”(Hizmet Kalitesi Değerlendirme Ölçeği) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre soyunma odasında beklenen hizmet kalitesinde 48 yaş ve üzeri katılımcılar diğer üyelere göre daha memnundur. Ayrıca bekar üyelerde evli üyelere göre soyunma odası kalitesinde daha yüksek sonuçlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
There might be differences in the perception of the quality of service between the service given by the service business and the service receivers. In terms of this point, the quality of the service comes into prominence. The quality of the service is also matters for the sports business which can be considered as a service business. This study which is to determine the perceived service quality in sports business was conducted in the business which offer fitnes service in Ankara. The sample of the study was formed by the 205 member of the gyms. 114 of the members are male and 91 of them are female. As a data collection tool, ''Service Quality Assessment Scale'' developed by Lam (2000) and adapted into Turkish by Gürbüz et al. (2005) and for which studies for validity and reliability done was used. The evaluating of the data gained by the survey, SPSS package was used. According to the results of the study, in terms of expected service quality in changing rooms, members who are 48 years old and above are more satisfied than the other members. Also, single members have higher results in terms of service quality in changing rooms than married members.