Örgütsel adaletin örgütsel bağlılığa etkileri: Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü örneği
Effects of organizational justice to organizational commitment: The case of Adıyaman Social Security Office
  1. Tez No: 423181
  2. Yazar: SONGÜL ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI HÜSEYİN TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Sosyal Güvenlik Kurumu, Organizational Justice, Organizational Commitment, Social Security Administration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Adıyaman Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü çalışanlarının örgütsel adalet uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek ve örgütsel bağlılığı arttırıcı çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2014 Adıyaman SGK İl Müdürlüğünün 158 çalışanıdır. Örneklemi ise; evren içinden araştırmaya gönüllü olarak katılan 114 çalışan oluşturmaktadır. Analizler sonucunda, örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ve doğrusal yönde bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Eldeki veriler incelendiğinde; cinsiyet ve medeni durum değişkeni açısından örgütsel adaletin alt unsurları; dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel adalet ile örgütsel bağlılığın alt unsurları; devam, normatif ve duygusal bağlılık arasında olumlu yönde bir ilişkinin olduğu, çalışma süresi değişkenine göre dağıtımsal, işlemsel, etkileşimsel adalet ve devam bağlılığı arasında olumlu ve anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca eğitim durumu değişkenine göre işlemsel, etkileşimsel adalet, duygusal bağlılık ve devam bağlılığı arasında olumlu, yaş değişkenine göre de dağıtımsal, işlemsel, etkileşimsel adalet, devam bağlılığı ve normatif bağlılık arasında olumlu bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurularak örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılığı pozitif yönde etkilediği görüldüğünden örgütsel adaleti artırıcı çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimedif the effects on organizational commitment and dedication of its employees enhancing solution proposals Provincial Directorate of Social Security to bring Adiyaman implementation of organizational justice varies according to demographic variables to determine. The universe is 158 Adiyaman Provincial Directorate of Social Security employees. And the sample is volunteers 114 employees participated the study. According to the results, it was observed that there was a significant linear correlation between organizational commitment on organizational justice. Analyzing data available,It was found significant that sex and sub-elements of organizational justice in terms of marital status variable is distributive, procedural and continued sub-elements of organizational commitment to interactional is justice, and there is a positive relationship between the normative and affective commitment, according to the working time variable distributive, procedural, be positive between interactional justice and continuance commitment. It has been found that there is a positive relationship between continuance commitment and normative commitment according to the variable level of education operational, interactional justice, positive relationship between emotional commitment and continuance commitment, depending on the age variable distributive, procedural, interactional justice.When the results obtained in the study are taken into account, the perception of organizational justice is shown to have positive affect on organizational commitment and enhancing work done on the organizational justice.