Örgütsel adalet ve ödüllendirme algısının örgütsel bağlılığa etkisi: İstanbul ili Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü çalışanlarına yönelik bir araştırma
Effect of organizational justice and awarding perception on organizational commitment: Research on the employees of İstanbul Province Atasehir District Directorate of Security
- Tez No: 363276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet Algısı, Ödüllendirme Algısı, Örgütsel Bağlılık, Organizational Justice Perception, Awarding Perception, Organizational Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Son yıllarda örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık konuları örgütsel davranış ve yönetim alanlarında en çok araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Bunun yanı sıra ödüllendirme de örgütler için önemli bir teşvik aracıdır. Bu çalışmada örgütsel adalet algısının ve ödüllendirme ilişkisinin çalışanların örgütsel bağlılığı üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket İstanbul İli Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan polis memurlarına dağıtılmış ve geçerliliği kabul edilen 120 anket formu istatistiksel olarak değerlendirmeye alınmıştır. Anketten elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programında analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan testlerin faktör yapıları ve faktörlerin iç tutarlılıklarını belirlemeye yönelik faktör ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki etkileri ile açıklayıcı güçlerini ve şartlı ve ara değişken etkilerini test etmeye yönelik ise çoklu regresyon analizinden faydalanılmıştır. Değişkenlerin demografik verilerle ilişkili olup olmadığını ortaya çıkarmaya yönelik tek yönlü anova analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan polis memurların; örgütsel adaletin üç alt boyutları olan dağıtımsal adalet algısı, prosedürel adalet algısı ve etkileşimsel adalet algısı, ödüllendirme algısının iki alt boyutları olan içsel ödüllendirme ve dışsal ödüllendirme ile örgütsel bağlılığın üç alt boyutları olan tutumsal bağlılık, davranışsal bağlılık ve çoklu bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ya da anlamsız ilişkilerin olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Analiz sonuçlarında bağımsız değişken olan örgütsel adalet algısının alt boyutlarından sadece davranışsal adalet algısının anlamlı olmadığı diğer boyutlarının anlamlı olduğu, ara değişen olan ödüllendirmenin ve bağımlı değişken olan örgütsel bağlılığın tüm alt boyutlarının da anlamlı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, organizational justice and organizational commitment have become one of the most frequently researched matters in the fields of organizational behaviour and management. Besides that, awarding is also an important means of initiative for organizations. This study tries to determine the effect of the association between organizational perception and awarding on the employees' organizational commitment. The survey which was prepared in line with this purpose was distributed to the police officers who work in Istanbul Province Atasehir District Directorate of Security and 120 survey forms whose validity was accepted was taken into assessment in statistical terms. The data which was obtained from the survey was analyzed in SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program in the computer environment. Factor and reliability analyses were made to determine the factor structures of the tests used in the research and the internal consistencies of factors. Multiple regression analysis was exploited to test the effects of independent variables on dependent variables and the effects of explanatory strengths and conditional and intervening variables. One-way anova analyses were made to find whether the variables were associated with demographic data. As a result of the research, with regard to the police officers who participated in the research, we tried to determine whether there were statistically significant or insignificant associations between the three subdimensions of organizational justice, which are namely distributional justice perception, procedural justice perception and interactive justice perception; the two subdimensions of awarding, which are namely internal awarding and external awarding and; three subdimensions of organizational commitment, which are namely attitudinal commitment, behavioural commitment and multiple commitment. As a result of the analysis, it was found that among the subdimensions of organizational justice perception which is an independent variable, only behavioural justice perception was insignificant, and other dimensions were significant while all subdimensions of the main variable, awarding and the dependent variable, organizational commitment were significant.