Örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini ilişkisi: Eğitim sektörü üzerine bir araştırma
The relation between organizational citizenship behavior and job satisfaction: A research on education sector
- Tez No: 423199
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN AKKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel vatandaşlık davranışı, İş tatmini, Eğitim sektörü, Organizational citizenship behavior, Job satisfaction, Education sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezin amacı örgütsel vatandaşlık ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışanların örgüt için iş görmeleri ve sorumluluk alarak örgüt performans ve kalitesini artırmak istemeleri, karar alınırken veya fikir üretirken istekli olmaları, örgüt açısından maddi ve manevi yarar oluşturabilmektedir. Ancak sarf edilen emeğin karşılığı olmazsa, adil bir politika yoksa ve çalışanların bireysel amaçları gerçekleşmiyorsa örgütte durmak istemeyeceklerdir. Günümüzde uluslararası rekabet, iş dünyasında ve kamu kurumlarında hızlı değişmelere neden olmakta ve nitelikli insan gücünü elinde tutmak isteyen şirketler ve kurumlar için, çalışanlarının motivasyon algılamalarına dayanan sonuçlar daha bir önem kazanmaktadır. Bu çalışmada öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık algılamalarının, iş tatmini üzerindeki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın temel yöntemi; özel ve kamu kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışı göstermedeki ilişkisini araştırmak ve bu ilişkinin iş tatmini üzerindeki etkisini incelemek olmuştur. Tezde, örgütsel vatandaşlık ile ilgili tanımlar, örgütsel vatandaşlığın boyutları, teorileri, Örgütsel Vatandaşlık Davranışını Ortaya Çıkaran Faktörler ele alınırken; iş tatmininin tanımı, kuramları, önemi, iş tatminini etkileyen faktörler, iş tatminsizliği ve sonuçları da ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Literatürde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş Tatmini konuları sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Fakat bu iki konunun eğitim sektöründe uygulanabilirliğini inceleyen araştırma sayısı oldukça azdır. Bu eksiklikten yola çıkarak bu çalışma planlanmış ve literatüre katkıda bulunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to examine the relationship between job satisfaction and organizational citizenship is. Employees of an organization to operate in the organization's performance and to improve the quality of personal responsibility for wanting to get their work done, the decision-making and new ideas are willing behalf of the organization financially and morally, would benefit. But money is not given to the effort, it does not apply a fair policy among employees and employees will not want to stay in the organization if they fail to individual objectives.Today, international competition, rapid changes in the business world and public institutions cause and want store tain skilled man power for companies and institutions, based on the motivation of employees sensing results are gaining more importance. In this study, teachers' perceptions of organizational citizenship, job satisfaction was aimed to reveal the effects on. The basic method of this study, teachers working in private and public institutions to investigate the relationship in the show organizational citizenship behavior and jobsatisfaction in this relationship was to investigate the effect. In this thesis, organizational citizenship definitions related to organizational citizenship dimensions, theories, Organizational Citizenship Behaviors to realize the Factors When considering job satisfaction definitions, theories, importance, influence job satisfaction factors, job dissatisfaction and the results detail has been studied intensively. In the literature, Organizational Citizenship Behavior, Job Satisfaction Among the topics are topics frequently investigated. But these two issues in the education sector there is very little research that investigates the feasibility. Based on theses hortcomings, this study was designed and is intended to contribute to the literature.