İlkokul Öğretmenlerinin stresle başa çıkma yollarıyla kurumsal bağlılık arasındaki ilişki (Sancaktepe ilçesi örneği)
The relationship between the ways of coping with stress and corporate commitment of Primary School Teachers (Sancaktepe district sample)
  1. Tez No: 423258
  2. Yazar: BELKIS YOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, stres, kurumsal bağlılık, Primary education, stress, corporate commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İlkokul öğretmenlerinin örgütsel stres kaynaklarını ve stresle baş etme stratejilerini ortaya koyması ve kurumsal bağlılıklarına etkisinin belirlemesi bakımından önem taşımaktadır. Bu ilişkiyi tespit etmek için 300 ilkokul öğretmenine örgütsel stres kaynaklarına ve kurumsal bağlılıklarına ilişkin ölçeklerden oluşan anket uygulanmıştır.Araştırma sonucunda ilkokul öğretmelerinin sorunla uğraşmaktan kaçınma algıları eğitim durumuna, ilkokul öğretmenlerinin duygusal bağlılık algıları medeni durumuna göre farklılık göstermektedir. Ölçeklerin alt boyutları arasındaki ilişki sonuçlarına göre de sorunla uğraşmaktan kaçınma ile soruna yönelme; soruna yönelme ile sosyal destek arama arasında ilişki vardır. Kurumsal bağlılık alt boyutlarından duygusal bağlılık ile devamlılık bağlılığı; devamlılık bağlılığı ile normatif bağlılığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Primary school teachers to reveal the organizational sources of stress and stress coping strategies and corporate commitment is important in terms of determining the effect of. related to organizational stress scale questionnaire consisting of 300 primary school teachers resources and institutional commitment has been applied to determine this relationship.Avoid dealing with the problem of teaching elementary education to perceptions of the research, the emotional commitment of the primary school teachers' perceptions vary according to marital status. According to the results of the scale dimensions of the relationship between problems with orientation to avoid having to deal with the problem; There is a relationship between social support and orientation to the problem. continuance commitment and affective commitment of institutional commitment subscales; There is a significant relationship between continuance commitment and normative commitment.