İpotekli taşınmazın devri, ipotekli alacağın temliki
Transfer of immovable mortgage, the mortgagee's assignment of claims
- Tez No: 423292
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL CANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz rehni, İpotek, İpotekli taşınmazın devri, İpotekli alacağın devri, Borcun nakli, Real estate mortgage, Hypothec, Transfer of the mortgaged real estate, Transfer of the mortgaged Debt, Transfer of the Debt
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İpotekli taşınmazın ve ipotekli alacağın devri başlıklı bu çalışma ile ipotekli taşınmazın el değiştirmesinin şartları ve sonuçları öncelikle değerlendirilecektir. Ayrıca ipotekli alacağın devri aynı şekilde incelenmeye çalışılacaktır. Bir alacağı güvence altına almak için üzerinde ipotek kurulan taşınmazın sahibi mülkiyet hakkına dayanarak taşınmazı bir başkasına devredebilir. İpotekli taşınmazın devrini düzenleyen Türk Medeni Kanunumuzun 896. maddesi devredenin ipotekli borçtan sorumlu olmaya devam edeceğini ancak lehine ipotek tesis edilmiş olan tarafın muvafakatiyle sorumluluktan kurtulabileceğini düzenlemektedir. Bu çalışmada ipotekli taşınmazın başkasına devrinin sonuçları çeşitli açılardan ele alınıp irdelenecektir. İpotekli alacağın devri de ayrıca ele alınacaktır. Konunun yeterince anlaşılabilmesi için taşınmaz rehini kavramı ile taşınmaz rehininin konusu kapsamı ve önemi üzerinde de durulacaktır. Hukukumuzda geçerli kabul edilen üç taşınmaz rehin türünden biri olan ipotek müessesesi genel hatlarıyla ifade edilecek, özellikleri ve diğer taşınmaz rehin türlerinden farkları ile kuruluşu, sona ermesi, hükümleri değerlendirilmeye çalışılacaktır. En başta hangi taşınmazların rehin konusu olabileceğinin anlaşılabilmesi için taşınmaz rehni kavramı, taşınmaz rehininin tarihçesi, önemi, kapsamı, konusu, çeşitleri, taşınmaz rehinine hâkim olan ilkeler kısaca incelendikten sonra ipotek üzerinde daha ayrıntılı olarak durulmaya çalışılacaktır. Ve sırayla ipotek kavramı, ipoteğin çeşitleri, kuruluşu, sona ermesi, hükümleri ve özellikle konumuz olan ipotekli taşınmazın devri, borcun nakli, ipotekli alacağın temliki, ipotekli taşınmazın bölünmesi konuları ile ipotekli taşınmazın paraya çevrilmesi konusu üzerinde durulacaktır. Borcun yüklenilmesi (nakli), TBK m. 195 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Türk Hukukunda borç ilişkisinin hangi borçlu ile kurulmuşsa ilke olarak varlığını sürdürmekle birlikte, belirli şartlar altında borçlunun değişmesi kabul edilmektedir. Borçlunun değişmesi özellikle, bir malvarlığının miras bırakanın terekesinin bir bütün olarak mirasçılarına geçmesi şeklinde, bir kişiden bir başka kişiye külli halefiyet yoluyla intikali, TBK m. 202 ye göre malvarlığının veya işletmenin devralınması şeklinde gerçekleşebilir.
Özet (Çeviri)
In this study entitled 'The Transfer of the Mortgaged Real Estate and the Debt', the conditions and the results of the mortgaged real estates will primarily be evaluated. Also, the transfer of the charge will be studied. The owner of a mortgaged real estate may convey his real estate to someone else according to the property rights. Article 896 of the Turkish Civil Code which describes the transfer of the mortgaged real estate describes that the person who transfers the property will continue being the debtor unless the creditor relinquishes his/her rights. In the study, the results of the transfer of the mortgaged real estates will also be studied from different aspects besides the transfer of the claim. To make the topic more clear, the definition, covering and the importance of the term mortgage will be carried out. Mortgage which is one of the three hypothecs in the Law will be explained generally and the features, the differences and the ending of it will be studied. In order to understand which real estates may be mortgaged, after describing shortly the terms mortgaged real estate, the history, importance, covering, subject, types and the principles of it, hypothec will be studied in details. Also the terms hypothec, its types, establishment, ending, conditions and especially the transfer of the real estate and the debt will be studied.Taking over (transfer) of the debt is clarified in the Turkish Code of Obligations act 195 etc. In Turkish Law it is accepted to transfer the debt under some circumstances including continuing relation of the first debtor.