İpotekli alacağın temliki
Assignment of mortgage receivable
  1. Tez No: 989286
  2. Yazar: SILA RAHİME KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ATAMULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Borç, Rehin, İpotek, Temlik, Alacak, Alacağın Temliki, Debt, Pledge, Mortgage, Assignment, Receivable, Claimant, Contract
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
İPOTEKLİ ALACAĞIN TEMLİKİ Sıla Rahime KAYA Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat, 2026 Danışman: Doç. Dr. İsmail ATAMULU ÖZET İnsan yaşamı büyük ölçüde alacak–verecek ilişkilerine dayanmaktadır. Bu durum, söz konusu ilişkilerin hukuki çerçeveye kavuşturulmasını zorunlu kılmış; borç ilişkilerine dair temel hükümler Borçlar Hukukunun konusunu oluşturmuştur. Kural olarak borcun, kararlaştırılan zamanda ve nakden ifa edilmesi esastır. Ancak borcun zamanında ve gereği gibi yerine getirilmemesi ihtimaline karşı alacaklının korunması amacıyla teminat kurumları geliştirilmiş; bu bağlamda rehin müessesesi ortaya çıkmıştır. Maddi değeri bulunan her türlü mal rehnin konusunu oluşturabilmektedir. Rehin türlerinden biri olan ipotek, taşınmaz rehni niteliğindedir. İpotekli alacaklı, ipoteğe konu taşınmazı paraya çevirtmek suretiyle alacağını tahsil etme yetkisine sahiptir. Bunun yanı sıra ipotekle teminat altına alınmış bir alacağın devri de mümkündür. Alacağın temliki halinde, devralan alacaklı alacak hakkını, fer'î nitelikteki ipotek hakkı ile birlikte kazanır. Bu çalışma, özellikle ipotekle teminat altına alınmış alacakların temliki meselesini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda ilk olarak ipotek kavramı ele alınmış, ardından alacağın temliki kurumu açıklanmıştır. Son bölümde ise ipotekle teminat altına alınan alacağın temlik edilmesinin hukuki sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ASSIGNMENT OF MORTGAGE RECEIVABLE Sıla Rahime KAYA Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master's Thesis, February 2026 Supervisor: Assoc. Prof. İsmail ATAMULU ABSTRACT Human life is largely based on creditor-debtor relationships. This situation has made it necessary to establish a legal framework governing such relationships and the fundamental provisions concerning obligations constitute the subject matter of the Law of Obligations. As a rule, a debt must be performed in cash and within the agreed period. However, in order to protect the creditor against the risk of non-performance or incomplete performance of the debt, security institutions have been developed; in this context, the institution of pledge has emerged. Any property with economic value may constitute the subject of a pledge. Mortgage, as one of the types of pledge, is a form of immovable property security. The mortgage is entitled to satisfy their claim by converting the mortgaged immovable property into cash. Moreover, the assignment of a claim secured by a mortgage is also possible. In the event of such an assignment, the assignee acquires the claim together with the mortgage right, which is ancillary to the claim. This study aims to examine in particular the issue of the assignment of claims secured by a mortgage. Accordingly, the concept of mortgage is first addressed, followed by an analysis of the assignment of claims. In the final section, the legal consequences arising from the assignment of a claim secured by a mortgage are evaluated.