Ali Rıza Öge'nin Bektaşi şiirleri üzerinde İnceleme ve metin aktarımı(701–926.sayfalar)
Research on Ali Rıza Öge's Bektas Poet Anthology(701–926.pages)- Review and Text
  1. Tez No: 423342
  2. Yazar: SÜLEYMAN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Şiir Mecmuası, Kadimî, Kültür, Alevi-Bektaşi İnancı, Sivas, Poetry magazines, Kadimî, Culture, Beliefs of Alevi-Bektaşi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 691
Özet
Halkbilimi tarihin derinliklerinden bu güne , kültüre ışık tutan bir bilim dalıdır. Bu işlevi yerine getirirken kullandığı en önemli vasıtalardan birisi şiir mecmualarıdır. Şiir mecmuaları, içerisinde barındırdığı birikim ile dünden bu güne kültürel öğeleri taşıyan en önemli kaynaklardandır. Şiir mecmuaları, edebiyat araştırmalarına kaynaklık eden önemli malzemelerdendir. Bu mecmualar, içerisinde barındırdığı birikim ile dünden bugüne kültürel öğeleri taşıyan en önemli kaynaktır, dönemin edebî beğenisini, beğenilen şairlerini ve şiirlerini ortaya koyarlar. Ayrıca, içinde bazı dini bilgiler, ilaç tarifleri, dua, hutbe, büyü, halk hekimliği, fal ve nazarla ilgili bilgiler, halk hikayelerine ait bilgiler de yer alır. XIX. yüzyıla ait olan bu çalışmada şiirlerin çoğu Alevi-Bektaşi inançları, On iki imam sevgisi, Kerbela olayı, Hz. Muhammet ve Hz. Ali'ye yapılan övgülerden oluşmaktadır. Ayrıca pek çok şairin değişik konulara ait şiirleri de bulunmaktadır. Şiir mecmuasında şiirlerine yer verilen başlıca şairler şunlardır: Kadimî, Hatayî, Kaygusuz Abdâl, Ziya Paşa, Rûhî-i Bağdâdî, 'Ali Nâcî Baba, Derûnî, Mu'allim Feyzî, Gaybî, Harâbî ...Şiir mecmuasında 96 şairin 575 şiiri bulunmaktadır. Bunların 501 âdeti aruz ölçüsüyle yazılırken 74 tanesi hece ölçüsüyle yazılmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan şiirlerin 434 tanesi beyit, 40 tanesi murabba, 14 tanesi müseddes, 6 tanesi muhammes, 4 tanesi terci-i bend, 1 tanesi tahmis1 tanesi terkib-i bend,1 tanesi müstezattır.
Özet (Çeviri)
Folklore is a major which has cleared up from the depth of history to present.While this function carries out ,it uses poem magazine which is one of the most important tool.poem magazines have rich content.the Works of poem magazines are the most important source that the culture environment transferred from generation to generation. Poem magazines are important supplies which are source of literature studies. These poem magazines are the most important source that the culture environment transferred from generation to generation,they reveal admirable poets,poems at the period of time.moreover, they include magic,khutba,fortune,the evi leye,recipes,folktale,prayer and some religious knowledge. This poem magazine which belongs to 19. century was composed of poems about alevi bektasi beliefs ,karbala episode,loving of 12 imam and praise of the prophet mohammed,hz. Ali.Furthermore many poets'poems have been which belonging different subjects. These are the poets whose poems took part in the poem magazine: Kadimî, Hatayî, Kaygusuz Abdâl, Ziya Paşa, Rûhî-i Bağdâdî, 'Ali Nâcî Baba, Derûnî, Mu'allim Feyzî, Gaybî, Harâbî... there have been 575 poems of 96 poets in the work. 501 of these were written using aruz wezni,74 of these were written using syllabic meter. 434 of the poems which were written using aruz wezni are beyt 14 of these are müseddes,6 of these are muhammes,40 of these are murabba, 4 of these are terci-i bend,1 of tahmis.1 of terkib-i bend,1 of müstezat