Ali Rıza Öge'nin şiir mecmuası üzerinde tetkik (217-380. sayfalar)-İnceleme ve metin
  1. Tez No: 461217
  2. Yazar: NAMİ ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, şiir mecmuası, Ali Rıza ÖGE (Kadimi ), Alevi-Bektaşî inanç ve kültürü, Sivas, poem magazines, Ali Riza Öge (Kadimi), cultures and beliefs of Alevi-Bektashi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 954
Özet
Sanat, insan benliğinde var olan bir duygunun, tasarımın, güzelliğin dışa vurumunda ve anlatımında kullanılan yöntemlerin tümüdür. Sanat şüphesiz belli bir dönemin ve uygarlığın zihniyetini yansıtması bakımından oldukça önemlidir. Şiir de sanat dallarından biri olan edebiyatın bir parçasıdır. Bu açıdan şiirler yazıldığı veya söylendiği dönemin düşünüşünü ve şairin kişiliğini anlama bakımından önemli bir yere sahiptir. Şiir mecmuaları sözlü kültür ortamında veya yazılı mentinlerde yer alan şiirlerin ortak buluşma noktasıdır. Mecmualar, sadece şiirlerin değil döneminin zihniyetini yansıtan farklı ürünlerin de yer aldığı eserlerdir. Bu çalışmamızda Ali Rıza Öge (Kadimi) 198 şairin şiirlerini, bir mecmuanın çalışmamıza konu olan kısmında toplamayı başarmıştır. Bize düşen sadece şiirlerin harf çevrimini, analiz ve sentezini yapmaktır. Böylece hem unutulmaya yüz tutmuş şiirler tekrar cânlanacak hem de yazarın elli yıllık emeği heba olmayacaktır. Çalışamızda çeşitli nazım tür ve şekillerinde yazılmış 770 şiir yer almaktadır. Bu şiirlerden 404 adedi hece ölçüsüyle 366 adedi aruz ölçüsüyle yazılmıştır. Şiirlerde genelde Alevi- Bektaşî inanç ve kültürünün önemli değerleri konu olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Art is all the methods used in reflection and the expression of feeling, beauty, design, that exist in the human self. Undoubtedly, Art is very important in terms of reflecting mentality of the certain period and civilization. Poetry is also a part of literature which is a branch of art. In this respect, poems have an important place in terms of understanding the period in which writing or being told and the personality of the poet. Poem Journals are common meeting point of poems in oral culture or in written texts. Poem Journals are Literary works in which contain not only poems but different works reflecting the mentality of the period. In this study, Ali Riza Öge (Kadimi) has managed to compile poems of 198 poets, in the part which is studied. The only thing that we should do is the translation of words, analysis and synthesis of poetry. So, both forgotten poems will be revived and the writer's fifty years of labor will not go for nothing. In our work, there are 770 poems written in various verse types and forms. 404 of these poems were written in syllabic meter and 366 of these poems were written in Aruz meter. In poems, important values of cultures and beliefs of Alevi-Bektashi were chosen as subjects.