Türk sinemasında anlatı ve karakter açısından birey
The individual in Turkish cinema within the aspect of narrative and character
  1. Tez No: 423442
  2. Yazar: RİFAT BECERİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TAKIMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modernite, Birey, Anlatı, Karakter, Türk Sineması, Modernity, Individual, Narration, Character, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Toplumsal değişim süreci içinde özellikle Batılı toplumlar geleneksel yapıdan, moderne ve daha sonra postmodern yapıya evrilmişlerdir. Bu durum temel olarak insanı da etkilemiştir. Aydınlanma, Rönesans ve Reform Hareketleri Batı'daki modernleşmenin ilk evreleridir. Böylece geleneksel ilişkilerde bir kopuş yaşanır. Modernitenin temel özelliği akılcı düşünme yoluyla bilimsel, teknolojik ilerlemedir. Bu durum insanın da birey olarak evrilmesini sağlamaktadır. Modernite ve modernleşmenin Türkiye üzerinde de pozitif ve negatif birçok etkisi bulunmaktadır. Cumhuriyet'in kurulması ile geçmişteki Osmanlı İmparatorluğu'ndan çok farklı bir yapı ülkede egemen olur. 2000'li yıllardan itibaren bilgi toplumuna doğru bir yönelim görülse de temel olarak Türkiye'de modernleşme, günümüze kadar devam etmiştir ve etmektedir. Çalışmada modernleşmenin Türkiye ve Türk toplumu üzerindeki etkileri irdelenip, Türkiye'de birey olgusunun konumu ortaya konulmuştur. Türk Sineması'nın anlatı ve karakter özellikleri tarihsel olarak incelenmiştir. Ayrıca Türk Sineması'nda anlatı ve karakter yapılanması bağlamında bireyin temsili araştırılmıştır. Bunun içinde melodram anlatılı filmler ile auteur yönetmen anlatılı filmler ekonomik, toplumsal, teknolojik vb. açılardan karşılaştırılmıştır. Çalışma, sinema alanında daha önceki tez çalışmalarında detaylı şekilde araştırılmamış olan anlatı ve karakter kavramlarını derinlemesine incelemeye odaklanmaktadır. Ayrıca Türkiye'de toplumsal değişme ile birlikte öne çıkan birey kavramı, melodram ve auteur yönetmen filmlerindeki anlatı ve karakter yapılanması aynı başlık altında bir araya getirilip, sonraki çalışmalara zemin hazırlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Through the historical process, particularly Western Societies are evolved from the conservative structure to Modern and then to Postmodern structure. This fact basically affects the human being. Engligthment, Reneissannce and Reform movements are the first phases of Modernization in the West. Thus, the rupture occurs in conservative relations. The fundamental feature of Modernization is scientific and technological progress via ratiaonalist thinking. This fact leads human to evolve as an individual, too. Modernity and modernization have both negative and positive effects on Turkey, too. After the foundation of Republic, a structure different from the Ottoman Empire ruled the country. Even though there has been a tendency to Information Society since 2000s, Modernization in Turkey has mainly been continiued. In this study, considering the effects of Modernization both on Turkey and Turkish society, the position of the fact of“being individual”is stated. The features of narration and characters of Turkish Cinema are historically analyzed. In addition to this, the representation of the individual in Turkish Cinema is examined within the context of narration and character structure. To reach this information, melodrama-based films and author-based films are compared through economical, social, technological, etc. aspects. This study focuses on scrutinizing the terms such as narration and character which have not been researched in details in previous theses on cinema. Besides, gathering issues like individual concept coming out through social transformation in Turkey, structuring of character and narration in Melodrama and Auteur films under the same headline, it is tried to be a starting point for the upcoming studies.