Computer-aided analysis of mine drainage systems
- Tez No: 5351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHİM ÖZGENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Maden drenajı, bilgisayarla çözüm tasarımı, Kürc-Aşıköy yeraltı madeni. -iv, Mine drainage, computer-aided design, Küre-Aşıköy underground mine. -Ill
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
MADENLERDE SU DRENAJ SİSTEMLERİNİN BİLGİSAYAR KULLANIMI İLE ÇÖZÜMÜ Yılmaz, Murtaza Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Ur. Abdur rahim özgenoğlu 110 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışma, madenlerde drenaj sistemlerinin bilgi sayar kullanımı ile çözümünü kapsamaktadır. Bu amaç için bir similasyon programı olan PUMPSIM bilgisayar programı kullanılmıştır. Bu programda, madenlerde drenaj sistem leri için uygun boru çapını seçecek ve drenaj maliyetini hesaplayacak şekilde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değiştirilmiş olan PUMPSIM programı, daha sonra Küre-Aşıköy yeraltı madeni drenaj problemini çözmek üzere uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPUTER-AIDED ANALYSIS OF MINE DRAINAGE SYSTEMS Yılmaz, Murtaza Faculty of Engineering Department of Mining Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdurrahim özgenoglu 110 Pages, February 1989 ABSTRACT This thesis is devoted to the computer-aided analysis of mine drainage systems. For this purpose, the computer program PUMPSIM which simulates pumping systems has been used as a starting point. This program has been modified in such a way that the optimum pipe diameter can be determined and an economic evaluation of the pumping system in mines can be made. The modified program, later on, has been utilized for the drainage system design of Küre-Aşıköy underground mine.