Üsküplü İshâk Çelebi Dîvanı'nın tahlili
The examination of Üsküplü İshâk Çelebi's Divan
  1. Tez No: 423458
  2. Yazar: ZEHRA PEZÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KUZUBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İshâk Çelebi, Tahlil, 16. Yüzyıl, Divan Şiiri, İshâk Çelebi, Examination, 16th Century, Classical Turkish Poet
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bilindiği gibi altı yüz yıllık bir geçmişe dayanan Osmanlı toplumunu incelemek ve bu topluma ait unsurları öğrenmek yalnız tarih eserleri ile değil divanlar gibi hacimli eserleri incelemek ve eserlerden bu unsurları tespit etmekle mümkündür. Bu da kapsamlı tahlil çalışmalarını zorunlu kılmaktadır. Yapmış olduğumuz çalışmada Üsküplü İshak Çelebi'nin Divanı'nı tahlil mahiyetindedir. Bu incelemeyi dört ana başlık altında yapmaya çalıştık. İlk bölüm din ve tasavvuf ve bunlara ait alt başlıkları içermektedir. İkinci bölümde toplum ve toplum hayatı ile ilgili unsurlar ele alınmıştır. Üçüncü başlık tabiat ve kâinata ait öğeleri barındırmakta, dördüncü ve son başlığımız ise klasik şiir unsurları olan maşuk, âşık ve rakib ile ilgili unsurları içermektedir.
Özet (Çeviri)
Examining the Ottoman peoples and teaching belonging to this peoples elements are possible by determining both historical works voluminous works as divans. For this, comprehensive studies are compulsory. Our study is consist of examination Uskublu Ishak Celebi's Divan. We examined as four sections. Firts section is about religion and mysticism in the Divan. Second section is about society and society life's elements. We examined nature and universe's elements. In last section is about as lover, loved and rival the classical poet's elements.