İlkokul öğrencilerine yönelik çevre tutum ölçeği geliştirme çalışması
A study of developing an environmental attitude scale for primary school students
  1. Tez No: 423568
  2. Yazar: ZÜLFİYE MELİS DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP ARTVİNLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, Geçerlik, Güvenirlik, Tutum, Çevre, ilkokul, Exploratory and Confirmatory Factor Analysis, Validity, Reliability, Attitude, Environment, Primary School
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İlkokul Öğrencilerine Yönelik Çevre Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması Özet Amaç: Bu araştırmanın amacı ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin çevre tutumlarını ölçebilecek bir ölçme aracı geliştirmektir. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir il merkezindeki dört ilkokulda öğrenim gören 416 ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma altı aşamada tamamlanmıştır. Bunlar; (i) Ölçek maddelerinin oluşturulması, (ii) İçerik geçerliği çalışması, (iii) Madde toplam ve madde kalan korelasyon çalışması, (iv) Madde ayırt ediciliğinin belirlenmesi, (v) Yapı geçerliğinin belirlenmesi (açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi) ve (vi) Cronbach Alpha iç tutarlılık güvenirliğinin incelenmesi aşamalarıdır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin madde toplam ve madde kalan korelasyonları sonucunda dört madde ölçekten çıkarılmıştır. Maddelerin ayırt edicilik analizinde istatistiksel olarak anlamsız olduğu görülen bir madde ölçekten çıkarılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçek“Olumlu Çevresel Davranışlar”,“Çevresel Bilgi ve Farkındalık”ve“Olumsuz Çevresel Davranışlar”olmak üzere üç alt faktörde toplanmıştır. Maddelerin faktör yükleri .32-.85 arasında değer almıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise Ki- kare (x2) / df, RMSEA değeri ve diğer istatistiki anlamlılık düzeylerinin toplanan veri için uygun olduğu belirlenmiştir. Cronbach Alpha kat sayısı alt ölçekler için 0.71-0.94 arasında, ölçeğin bütünü için ise 0.93 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Bu bulgular ışığında çevre tutum ölçeğinin yeterli geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A Study of Developing an Environmental Attitude Scale for Primary School Students Abstract Purpose: The aim of this study was to develop a scale measuring attitudes toward environment for third class students of primary school. Method: The sample group is 416 third class students of primary school of four primary schools from center of Eskişehir. The study was completed in six steps: (i) items were consisted, (ii) the study of content validation , (iii) the study of item- total point and item-remainder correlations, (iv) defining item-discrimination, (v) defining structure validation [(a) exploratory factor analysis, (b) confirmatory factor analysis (vi) defining Cronbach Alpha coefficient. In this study quantitative research methods and techniques were used. Results: According to item- total point and item-remainder correlations of the scale four items were taken away from scale. According to discriminant analysis one item was taken away because it was found that statistically insignificant. As a result of the exploratory factor analysis, it was observed that the scale had a three factor structure. The subscales are named as (i)“Positive Environmental Behaviors”, (ii)“Environmental Knowledge and Awareness”(iii)“Negative Environmental Behaviors”. Factor loadings of the sub-scales ranged from .32 to .85. Result of confirmatory factor analysis showed that the value of chi-square (x2) / df, RMSEA and other statistical levels were enough for model suggested. Cronbach alpha coefficients of subscales ranged from .71 to .94 and for the total scale, it was .93. Conclusion and Discussion: Findings showed that the scale had high internal consistency and validity in measuring the attitudes of environment.