Kadın dostu kentler projesinin freirean yaklaşım ve makro feminist sosyal hizmet uygulamaları üzerinden incelenmesi
Review of women friendly cities project through freirean approach and macro-feminist social work practices
  1. Tez No: 423580
  2. Yazar: GÖZDE BALTACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA BUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Makro feminist sosyal hizmet uygulamaları, Freirean yaklaşım, toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırması, güçlendirme, katılım, diyalog, işbirliği, kadın STK'ler, mahalle örgütlenmesi, neoliberal politikalar, Macro-feminist social work practices, Freirean approach, gender mainstreaming, empowerment, participation, dialog, cooperation, women's NGOs, neighbourhood organizations, neoliberal policies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
KEÇECİ, Gözde. Kadın Dostu Kentler Projesinin Freirean Yaklaşım Ve Makro Feminist Sosyal Hizmet Uygulamaları Üzerinden İncelenmesi, Doktora Tezi, Ankara, 2016. Bu çalışmanın amacı, Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen Kadın Dostu Kentler projesi örneğinden yola çıkarak, Türkiye'de makro feminist sosyal hizmet uygulaması yürütmenin imkânlarını ve zorluklarını keşfetmektir. Makro feminist sosyal hizmet uygulamalarının ve uluslararası kuruluşlar tarafından uygulanan Freirean toplum kalkınması modelinin günümüzde neoliberal politikalar ve muhafazakâr bir söylem içerisinde ne kadar gerçekleştirilebildiği, bir sorun alanına işaret etmektedir. Bu çerçevede proje uygulayıcılarının ve yereldeki kadınların geri bildirimleri ve deneyimleri görünür kılınmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yönetiminin kullanıldığı çalışmada, sahada çalışan dokuz proje koordinatörü ve bir ulusal koordinatör ile proje illerinden birisi olan Kars'taki kadın sivil toplum kuruluşlarına üye üç kadın ve mahalle örgütlenmesine katılan üç lider kadın ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Analiz, yerel koordinatörlerin toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırma sürecini ve kadın STK'ler ile mahalle örgütlenmesine katılan kadınların güçlendirme, örgütlenme, yerel yönetimler ile işbirliği ve diyalog sürecini nasıl deneyimlediğini anlamak amacıyla yapılmıştır. Gerçekleştirilen analiz sonucunda kamu kurumları ve kadın STK'ler arasında kalkınma programlarında hedeflendiği gibi katılım, işbirliği ve diyalog ortamının hayata geçtiği, yerel eşitlik mekanizmalarının kurulduğu ancak, a)merkezi siyasetin sahip olduğu muhafazakâr söylemin ve yereldeki içselleştirilmiş ataerkil değer yargılarının toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırmasının önünde önemli bir engel oluşturduğu, b) yereldeki kadın STK'lerin kapasitelerinin toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırması sürecinde gereken savunuculuk, politika izleme ve uygulama faaliyetleri için yeterli olmadığı, c) Kars özelinde projenin yerel STK'ler ve mahalle çalışmasına katılan kadınların özel alandan kamusal alana geçişine katkı sağladığı ancak örgütlenme ile ilgili sıkıntılar yaşadığı ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede araştırma sonucunda, makro feminist sosyal hizmet uygulamaları ve kalkınma programlarında uygulanan Freirean model ile neoliberal/muhafazakar politikalar arasındaki çelişkiler tespit edilerek ve bu modellerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesine ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
KEÇECİ, Gözde. Review of Women Friendly Cities Project Through Freirean Approach and Macro-Feminist Social Work Practices, PhD Dissertation, Ankara, 2016. The purpose of this study is to explore the opportunities and challenges of conducting a macro-feminist social services practice in Turkey, on the basis of Women Friendly Cities project carried out by United Nations. The extend to which the Freirian model used by macro-feminist social work practices and international organizations for community development can be performed under today's neo-liberal policies and conservative discourse suggests a problematic area. In this context, the study tries to make feedback from and experiences of project executors and local women visible. Using qualitative research methods, in this study nine project coordinators and one national coordinator working in the field, and three women who are members of women's non-governmental organizations in Kars, one of the cities in the project, and three pioneer women participating in neighbourhood organization were interviewed thoroughly. The analysis was conducted in order to understand the process of mainstreaming gender equality by local coordinators and how the women's NGOs and women participating in local organizations experience the process of empowerment, organization, participation, dialog and cooperation with local administrations. As a result of the analysis, it has been seen that a participation, cooperation, and dialog environement between public institutions and women's NGOs has been realised as aimed by development programme, and local equality mechanisms have been established; however, it has also been understood that a) conservative discourse of central politics and endogenized patriarchal value judgments in local constitute a major impediment for gender mainstreaming; b) capacities of local women's NGOs do not qualify for advocacy, and acts of pursuing and implementing policies necessary for the process of gender mainstreaming; and c) particular to Kars, the project contributes in transition of women participating in neighbourhood study from private space to public space, yet troubles in organization have been experienced. Within this scope, as a result of this research, macro-feminist social work practices, and conflicts between Freirean model applied in development programmes and neoliberal/conservative policies have been detected, and suggestions regarding the successful implementation of these models have been made.