Kadın dostu kent uygulamalarının toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında incelenmesi
Examination of women-friendly city practices in the context of gender equality
  1. Tez No: 795973
  2. Yazar: CEVAHİR ERGÜL GÜNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖRGEN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Dostu Kent, Ana Akımlaştırma, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kamusal Mekân, Women Friendly City, Mainstreaming, Gender Equality, Public Space
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, kamusal mekânlarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların kentlerde aktif rol alabilmesi, yönetime katılma ve karar mekanizmalarında söz sahibi olabilmesi için kadın dostu kent uygulamalarına yönelik ulusal ve uluslararası projeleri ve çalışmaları tartışmayı amaçlamaktadır. Kamusal alanın en önemli parçalarından biri olan kentlerdeki eril tahakküm, kadınların kamusal alanları kullanımını sınırlamakla kalmamakta, aynı zamanda kadınları özel alanın yani hanenin ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmektedir. Hegemonik erkekliğin kentsel mekânlardaki görünürlüğü, kurumlar tarafından da desteklenmektedir. Dolayısıyla kentsel mekânlara erişimde kadınların katılımı oldukça önemlidir. Kadınların kamusal alanlara katılımını ve karar mekanizmalarında aktif rol almasını sağlayan yasal düzenlemeler mevcuttur. Bu düzenlemelerin somut örneklerini yapılan plan, proje ve uygulamamalarla görmek mümkündür. Kadın- erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalar, kadınların eşit temsil gücünü desteklerken, diğer yandan da kadın- erkek eşitliğine odaklı ana akımlaştırmayı amaç edinmektedir. Ana akımlaştırma çalışmaları, kadın ve erkeklerin kentsel mekânları kullanımında ihtiyaç ve erişilebilirlik farklılıklarını gözeterek, yerel eşitlik mekanizmaları ile yereldeki sorunlara inmeyi amaçlamaktadır. Özellikle Kadın Dostu Kent'ler projesinde görüleceği üzere, ana akımlaştırma, yerelde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın en önemli unsuru sayılmaktadır. Kadınların, eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam gibi olanaklara erişimi için yerel mekanizmaların oluşturulması ise şarttır. Bu bağlamda çalışmada kentsel mekânların kuramsal tartışması yapılarak, kadın dostu kent uygulama örnekleri ve yerelde eşitliğin sağlanmasına yönelik mekanizmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to discuss national and international projects and studies on women-friendly city practices in order to ensure gender equality in public spaces, women to take an active role in cities, to participate in management and to have a say in decision mechanisms. The masculine domination in the cities, which is one of the most important parts of the public sphere, not only limits the use of public spaces by women, but also accepts women as an integral part of the private sphere, namely the household. The visibility of hegemonic masculinity in urban spaces is also supported by institutions. Therefore, the participation of women in accessing urban spaces is very important. There are legal regulations that enable women to participate in public spaces and take an active role in decision-making. It is possible to see concrete examples of these arrangements with the plans, projects and implementations. Efforts to ensure equality between women and men, while supporting the equal representation of women, also aim at mainstreaming with a focus on equality between men and women. Mainstreaming studies aim to address local problems through local equality mechanisms by considering the differences in needs and accessibility in the use of urban spaces by women and men. Mainstreaming is considered the most important element of achieving gender equality at the local level, especially as can be seen in the Women Friendly Cities project. It is essential to establish local mechanisms for women's access to opportunities such as education, health, transportation and employment. In this context, in the study, the theoretical discussion of urban spaces, examples of women-friendly urban practices and mechanisms for ensuring local equality are included.