Üniversite öğrencilerinin gençlik döneminde yaşadıkları aile sorunları ile depresif belirtiler arasındaki ilişkide mükemmeliyetçiliğin aracı rolünün incelenmesi
The mediator role of perfectionism on the relationship between family problems of young adulthood and depressive symptoms of university students
  1. Tez No: 423592
  2. Yazar: CHOULIA IMPRACHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF BARIŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Sorunları, Mükemmeliyetçilik Boyutları, Depresif Belirtiler, Family Problems, Dimensions of Perfectionism, Depressive Symptoms
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin gençlik döneminde yaşadıkları aile sorun alanları ile depresif belirtiler arasındaki ilişkide mükemmeliyetçiliğin aracı rolünü incelemektedir. Bu çalışmanın örneklemi 2014 – 2015 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde okuyan 231 (%75.7)'i kadın ve 74 (%24.3)'ü erkek öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların yaş aralığı 18 – 28 ve yaş ortalaması 21.01 (SS = 2.04) olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan kişilere, Demografik Bilgi Formu, ''Gençlik Dönemindeki Aile Sorunlarını Değerlendirme Ölçeği (GDASDÖ)'', ''Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği – Frost (ÇBMÖ – F)'', ''Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği – Hewitt (ÇBMÖ – H)'' ve ''Beck Depresyon Envanteri (BDE)'' uygulanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilere Korelasyon Analizi ve Hiyerarşik Regresyon Analizi uygulanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda, ilişkilerde duyarsızlık ve tutarsızlık, anne baba ilişkilerinde uyumsuzluk, sınırsızlık ve şiddet, otoriter baskıcı tutum, sosyal ve ekonomik sorunlar ile depresif belirtiler arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca, ilişkilerde duyarsızlık ve tutarsızlık, anne baba ilişkilerinde uyumsuzluk, sınırsızlık ve şiddet, otoriter baskıcı tutum, sosyal ve ekonomik sorunlar ile hatalara aşırı dikkat, ebeveyn eleştiriselliği, davranışlardan şüphe duyma, ebeveyn beklentisi, kendine yönelik mükemmeliyetçilik, sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçilik arasında da anlamlı ilişki gözlenmiştir. Son olarak, ilişkilerde duyarsızlık ve tutarsızlık, anne baba ilişkilerinde uyumsuzluk, sınırsızlık ve şiddet, otoriter baskıcı tutum, sosyal ve ekonomik sorunlar ile depresif belirtiler arasında hatalara aşırı dikkat, ebeveyn eleştiriselliği, davranışlardan şüphe duyma, ebeveyn beklentisi ve sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçiliğin aracı rollerinin olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Özellilkle, ebeveyn eleştiriselliğinin ilişkilerde duyarsızlık ve tutarsızlık, anne baba ilişkilerinde uyumsuzluk, sınırsızlık ve şiddet, otoriter baskıcı tutum, sosyal sorunlar ile depresif belirtiler arasında tam aracı role sahip olduğu görülmüştür. Çalışmadan elde edilen bulgular, literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the mediator role of perfectionism on the relationship between family problems of young adulthood and depressive symptoms of university students. The sample in the study consists of 231 (75.7 %) female and 74 (24.3 %) male students from various departments at Hacettepe University during 2014 – 2015 semesters. The ages of the participants were ranging between 18 – 28 and with a mean of 21.01 (SD = 2.04) years. In the study ''Demographic Information Form'', ''Family Problems of Young Adulthood Evaluation Scale'' , ''Multidimensional Perfectionism Scale – Frost (MPS – F)'', ''Multidimensional Perfectionism Scale – Hewitt (MPS – H)'' and ''Beck Depression Inventory (BDI)'' were administered to the participants. Correlational Analyses and Hierarchical Regression Analyses were applied to the gathered data in the study. Correlational Analysis showed that there are meaningful relationship between insensitivity and inconsistency in relations, disharmony between parents, intrusion and violence, authoritarian – oppressive attitude, social, financial problems and depressive symptoms. Also, there are meaningful relationship between insensitivity and inconsistency in relations, disharmony between parents, intrusion and violence, authoritarian – oppressive attitude, social, financial problems and concern over mistake, parental criticism, doubts about action, parental expectations, self oriented perfectionism and socially prescribed perfectionism. Finally, it was revealed that, there are mediator roles of concern over mistake, parental criticism, doubts about action, parental expectations and socially prescribed perfectionism on the relationship between family problems and depressive symptoms. Parental criticism fully mediated the relatioship between insensitivity and inconsistency in relations, disharmony between parents, intrusion and violence, authoritarian – oppressive attitude, social problems and depressive symptoms. Finding were discussed in the ligth of the relevant literature.