Üniversite öğrencilerinin küresel iklim değişikliğine yönelik farkındalık ve kaygı düzeylerini etkileyen faktörler
Factors affecting university students' awareness and anxiety levels towards global climate change
- Tez No: 967237
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN ÖLÇÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Spor, Psychology, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, İklim Değişikliği, Kaygı, Öğrenci, Awareness, Climate Change, Anxiety, Student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Küresel iklim değişikliği yalnızca insan yaşamını değil, aynı zamanda tüm canlıların sürdürülebilirliğini doğrudan etkileyen önemli bir çevresel sorundur. Teknolojik gelişmeler, sanayileşme, çevre kirliliği ve nüfus artışı gibi faktörler sonucunda ortaya çıkan küresel ısınma, birçok ekosistemde ciddi dengesizliklere yol açmakta ve bu da insan sağlığını dolaylı ya da doğrudan olarak olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın temel amacı; üniversite öğrencilerinin küresel iklim değişikliğine yönelik sahip oldukları farkındalık ve kaygı düzeylerini belirlemek, ayrıca bu düzeyleri etkileyebilecek çeşitli sosyodemografik ve bireysel faktörler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamında, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin farklı üniversitelerinde (Iğdır Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Bandırma Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Kilis 17 Aralık Üniversitesi, Ordu Üniversitesi) öğrenim gören toplamda 394 gönüllü öğrenci (209 erkek, 185 kadın) araştırma grubunu oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında iki bölümden oluşan bir araç kullanılmıştır. İlk bölümde katılımcıların demografik özelliklerini yansıtan bilgiler kişisel bilgi formu aracılığıyla elde edilirken; ikinci bölümde ise“Küresel İklim Değişikliğine Yönelik Farkındalık Ölçeği”ile öğrencilerin konuya ilişkin farkındalık düzeyleri,“İklim Değişikliği Kaygı Ölçeği”yardımıyla da kaygı düzeyleri değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS paket programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma hipotezlerinin test edilmesi amacıyla nicel verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklemler için t-testi, ikiden fazla grup arasında fark olup olmadığını belirlemek üzere tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Pearson korelasyon analizi tercih edilmiş; anlamlı ilişkiler tespit edildiğinde doğrusal regresyon analizi ile yordayıcılık düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin cinsiyet durumu, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini bilip bilmediği ve öğrenim gördükleri üniversite değişkenleri ile küresel iklim değişikliğine yönelik farkındalık düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir (p0,05). Kaygı düzeyi açısından incelendiğinde ise cinsiyet, iklim değişikliğinin kendisini kaygılandırma durumu, konunun sağlık üzerindeki etkilerinin bilinip bilinmediği ve öğrenim gördüğü üniversite değişkenleri ile iklim değişikliği kaygı ölçeği puanları arasında anlamlı farklılıklar saptanırken (p0,05). Ek olarak, araştırmaya katılan erkek öğrencilerin kadınlara göre, iklim değişikliği ile ilgili ders alanların almayanlara göre ve iklim değişikliğinin kendisini kaygılandırdığını belirtenlerin, daha yüksek farkındalık ve kaygı düzeylerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmaya katılan öğrencilerin genel farkındalık ve kaygı düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmüş; özellikle erkek öğrencilerin kadınlara göre daha yüksek düzeyde farkındalık ve kaygı yaşadıkları belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, gençlik döneminde yapılacak düzenli bilgilendirme çalışmalarının, küresel iklim değişikliğine karşı farkındalık düzeylerinin artırılmasında önemli katkılar sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Global climate change is an important environmental problem that directly affects the sustainability of all living things, but also the sustainability of all living things. Global warming as a result of technological developments, industrialization, environmental pollution and population growth causes serious imbalances in many ecosystems, which affects human health indirectly or directly. The main purpose of this study; To determine the awareness and anxiety levels of university students for global climate change, and to examine the relationship between various societies and individual factors that may affect these levels. Material and Methods: Within the scope of the research, in 2024-2025 academic year, it consists of a total of 394 volunteer students (209 men, 185 women) studying at different universities in Türkiye (Iğdır University, Yalova University, Bitlis Eren University, Trabzon University, Bandırma University, Fırat University, Çanakkale 18 Mart University, Kilis 17 December University, Ordu University). In the collection of data, a tool consisting of two parts was used. In the first section, the information reflecting the demographic characteristics of the participants is obtained through the personal information form; In the second part, the“Awareness of Global Climate Change”and the awareness levels of the students and the anxiety levels of anxiety levels were evaluated with the help of“Climate Change Anxiety Scale”. The statistical analysis of the data was performed through the SPSS package program. The level of significance in the analysis was accepted as p 0.05). When examined in terms of anxiety level, there was no significant difference between gender, the situation of climate change itself, whether the effects of the issue on health are known and the university variables and climate change anxiety scale scores (p 0.05). In addition, it was found that male students participating in the study have higher awareness and anxiety levels compared to women, compared to those who do not take courses related to climate change, and those who concern the climate change. Conclusion: As a result, the general awareness and anxiety levels of the students participating in the research were moderate; In particular, it was determined that male students experienced higher awareness and anxiety than women. In line with these results, it is thought that regular information activities to be carried out in the youth may make significant contributions to increasing awareness levels against global climate change.