Multipl skleroz olgularında bilişsel işlevlerin nörofizyolojik, nöropsikolojik testler, optik koherens tomografi ve manyetik rezonans traktografi ile değerlendirilmesi
The relationship between cognitive impairment and neurophsiological, neuropshicological tests, optic coherens tomography and magnetic resonans tractography in multiple scleros patients
  1. Tez No: 423627
  2. Yazar: TİMUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ebru BARÇIN MIHÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, kognisyon, Manyetik rezonans traktografi, kısa tekrarlanabilir nöropsikolojik batarya, optik koherens tomografi, Multiple sclerosis, cognition, P300, BRNP, OCT, MR-tractography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç Multipl skleroz hastalarında kognitif tutulum son yıllarda araştırmacıların ilgisini çekmiş ve klasik bilgilerin aksine hastaların önemli bir kısmında tutulum olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı multiple skleroz hastalarında kognitif tutulumu nörofizyolojik, nöropskolojik testler, optik koherens tomografi ve manyetik rezonans traktografi ile değerlendirmek. Metod Multiple skleroz hastalarının takip edildiği MS polikliniğimizden 10 klinik izole sendrom hastası ve 10 relapsing remmiting multiple skleroz hastası çalışmaya 10 kontrol hastası ile dahil edildi. Üç grubun yaş, eğitim yılı, cinsiyet açısından istatistiksel olarak farksız olmasına dikkat edildikten sonra her üç gruba da MSNQ tarama testi, KTNB batarya testleri, OCT, P300 ve MR-traktografi yapıldı. Bulgular Çalışmanın gruplar arası anlamlı fark bulunun sonuçları ve Pearson korelasyon analizi ile“güçlü”ilişkili bulunan sonuçları şöyledir: MSNQ tarama testinde KİS ve RRMS grupları kontrol grubuna göre daha yüksek (kötü) puan almışlardır. KİS grubu PASAT testinde hem kontrol hem de RRMS grubuna göre daha düşük (kötü) puan almışlardır. SMT'de KİS grubu kontrol grubundan daha düşük (kötü) puan almıştır. RRMS grubu da kontrol grubuna göre düşük almıştır ancak anlamlı fark yaratacak kadar değil. SRT'de KİS grubu kontrol grubundan daha düşük (kötü) puan almıştır. RRMS grubu da kontrol grubuna göre düşük almıştır ancak anlamlı fark yaratacak kadar değil. WLG'de KİS ve RRMS grupları kontrol grubuna göre daha düşük (kötü) puan almışlardır. Sol göz MV incelendiğinde KİS ve RRMS grupları kontrol grubuna göre daha az (kötü) hacim sahibi bulundu. Sağ göz MV incelendiğinde KİS grubu her 49 iki gruba göre daha az hacim sahibidir. P300 amplitüdü incelendiğinde KİS ve RRMS grupları kontrol grubuna göre daha düşük (kötü) puan almışlardır. Kontrol grubunda CC-R ve CC-L FA değerlerinin güçlü ilişkili bulunmuştur. KİS grubunda PASATWLG, SMT-SPART ortalaması arası güçlü ilişki bulunmuştur. RRMS grubunda SRTSPART arası güçlü ilişki bulunmuştur. Sonuç MS hastalarında kognitif tutulum bariz klinik atakların aksine remisyon göstermemektedir. Kognitif tutulumun atlanmaması için hastaların takipleri esnasında uygun tarama yöntemleri ile taranmaları ve şüpheli bulunan hastaların nöropiskolojik bataryalar ile durum tespiti ve takiplerinin yapılması uygundur. Çalışmamızın sonunda MS ve kognisyon hakkında daha çok randomize çift kör çok merkezli ve daha spesifik çalışmalara ihtiyaç vardır sonucuna varmaktayız.
Özet (Çeviri)
Objectives Cognitifve impairments is most common in multiple scleros patients in kontrast to old knowledge. We want to examine the realationship between cognitif impairmant and rao's BRNB, P300, OCT and MR tractography. Methods 10 clinical isoleted syndrome, 10 relapsing remmiting multiple scleros patients and 10 healthy controls were gathered from our MS polyclinic. We wanted to be no difference between age, education year and gender. Every group has then been taken trough our study program which contents MSNQ test, BRNB tests, P300, OCT and MR-tractography. Results Significant difference and meaningfull correletion was seen between this results: Both KIS and RR groups did worse in MSNQ, WLG and lefte ye macular volume compared to the controls. KIS group was the worst in PASAT, SMT, SRT test and right eye maculer volume. Control groups FA value of both side corpus callosum was strongly koreleated between eachother. In KIS group PASAT-WLG, SMT-SPART were realeted with eachother strongly. In RRMS group SRT-SPART was stongly realeted. Conclusion Multiple scleros patients show cognitive impairment in a not so low percentage. We reccomend the use of screening tests and batarry for the diagnosis and clinical follow for multiple scleros patient which are presenting with cognitif problems. In our study we could not show any realitionship between cognitive imparement and P300, OCT and MR-tractography. We conclude in the need of greater 51 doubleblinded randomised studies to understand the connection between multiple sclerosis and cognitive impairment.