Renal transplant alıcılarında interlökin-18 (ıl-18) -607 a/c ve -137 c/g polimorfizmlerinin erken dönem greft fonksiyonlarıile ilişkisi
Association of interleukin (il-18) -607a/c and -137c/g polymorphisms with early graft function in renal transplant recipients
  1. Tez No: 423626
  2. Yazar: FATİH DAVRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. HALİDE AKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplantasyon, greft fonksiyonu, interlökin-18, gen polimorfizmi, oksidatif stres, Renaltransplantation, graft function, interleukin-18 gene polymorphisms, oxidative stres
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Renal transplantasyon, yüksek yaşam kalitesi, düşük morbidite ve mortalite oranları ile SDBY hastalarında başlıca ve en önemli tedavi şeklidir. Greft ve hasta sağ kalım oranını daha başarılı hale getirmek için greft fonksiyonunun duyarlı ve güvenilir bir şekilde değerlendirilmesi, erken dönemde rejeksiyon tanısının konması ve tedavinin düzenlenmesi için güvenilir ve güncel belirteç arayışı devam etmektedir. Akut renal hasarın hem mediatörü hem de belirteci olarak bilinen Interleukin-18 (IL-18), makrofajlar ve diğer hücreler tarafından üretilen multifonksiyonel bir sitokindir. Renal transplantasyon sonrasında akut rejeksiyon geçiren alıcıların serum ve böbrek parankimlerinde IL-18 düzeylerinde gözlenen artışlar, bu sitokinin inflamasyon ve oksidatif stres artışına paralel olarak renal hasara, fibrozise ve greft rejeksiyonuna sebep olabileceğini düşündürmektedir. IL-18 geni promoter bölgesi -607 ve -137 polimorfizmlerinin, IL-18 ekspresyonu ile ilişkili olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, renal transplant alıcılarının erken dönemdeki greft fonksiyonlarının izlenmesinde kreatinin, sistatin C gibi parametrelerin yanı sıra serum ve idrar IL-18 düzeylerinin kullanılabilirliğini ortaya koymak, IL-18'in proinflamatuar ve prooksidan özelliklerini serum IFN-γ, CRP ve oksidatif stres belirteçleri üzerinden değerlendirmek ve IL18- 607A/C ve -137C/G polimorfizmlerinin greft fonksiyonu üzerinde olası etkilerini bulmaktır. Çalışmamıza, canlı donörden renal transplantasyon yapılan 75 hasta (28 kadın, 47 erkek; yaş ortalaması±SD: 38.28±13.03 yıl) dahil edildi. Bu hastalara ait serum ve idrar örnekleri, nakil öncesi, nakil sonrası 7. gün ve 1. ayda toplandı. Hastalardan alınan serum örneklerinde IFN-γ, IL-18, kreatinin, sistatin C, CRP ve oksidatif stres belirteçleri çalışılırken, idrar örneklerinde; IL-18, sistatin C ve kreatinin düzeyleri ölçüldü. Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) belirlendi. IL-18 geni promoter bölgesinde IL18- 607A/C ve -137C/G polimorfizmleri,“real-time PCR / Melting curve”analizi ile saptandı. Ayrıca, Modification of Diet in Renal Disease (MDRD), Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration (CKD-EPI) ve bazı sistatin-C bazlı formüller 123 (Larsson, Rule, Hoek) kullanılarak hastalara ait“Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR)”değerleri hesaplandı. İstatistiksel analizler için SPSS 20.0 programı kullanıldı. Serum kreatinin, sistatin C, CRP, IFN-γ, IL-18, AOPP, TOS ve idrar sistatin C düzeyleri ile idrar sistatin C/kreatinin, idrar IL-18/kreatinin ve OSI oranlarında NS dönemlerde, NÖ dönemlere göre anlamlı bir azalma gözlenirken, serum sülfidril ve TAK düzeyleri ile kreatinin ve sistatin C bazlı formüllerle hesaplanan GFR değerlerinde anlamlı artışlar gözlendi. IL-18-137 GG genotipindeki hastalarda, NÖ dönemde serum sistatin C ve serum IL-18 düzeylerinin anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. IL-18-607 CC genotipindeki hastalarda NÖ serum kreatinin, NÖ ve NS. 1.ay IL-18 düzeylerinin, CA genotipinde ise NÖ serum IFN-γ düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlendi. MDRD GFR ve CKD-EPI GFR değerleri CA genotipinde NÖ dönemde anlamlı yüksekti (p=0.012). Glomeruler filtrasyon hızındaki değişiklikleri belirlemek için yapılan ROC analizlerinde, NS 7. gün ve NS 1. ayda serum kreatinin ve sistatin C için elde edilen“eğri altında kalan alan (AUC)”, sensitivite ve spesifisite değerleri, IL-18 ve IFN-γ'dan daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada renal transplantasyon alıcılarında IL-18 düzeylerinin ve bazı GFR belirteçlerinin genotiplere göre anlamlı değişiklik gösterdiği bulunmuş ancak polimorfizmlerin erken dönemde greft fonksiyonu ile olan ilişkisi net bir şekilde gösterilememiştir. Sitokin polimorfizmlerinin erken ve geç dönemde greft fonksiyonları ile olan ilişkisinin daha geniş kapsamlı araştırmalar ile ortaya konabileceğini düşünmekteyiz. Greft fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyebilecek genetik yatkınlığın transplantasyon öncesinde belirlenmesi, renal transplant alıcılarında greft ömrünü korumaya yönelik yeni tedavilerin geliştirilmesine öncülük ederek transplantasyon hastalarının yaşam süreleri ve yaşam kaliteleri üzerinde olumlu bir artış sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Among replacement therapies, renal transplantation appears to give the best quality of life with low morbidity and mortality rates for patients with end-stage renal disease. New and reliable biomarkers are being found that may greatly improve transplant monitoring, early diagnosis of rejection and significantly enhance graft survival. Interleukin (IL-18) is a macrophage-derived multifunctional cytokine involved in both mediator and predictor of acute renal injury, however, its expression has been reported in a wide range of cells. Recent studies have suggested that increased levels of IL-18 in serum and renal parenchyma may predict acute rejection in patients with renal transplantation. IL-18 mediates a wide range of inflammatory and oxidative responses including renal injury, fibrosis and graft rejection. It has been reported that the promoter -607 and -137 polymorphisms of IL-18 influence the level of cytokine IL- 18 expression. This prospective observational study aimed to assess the relevance of serial postoperative serum/urine creatinine, cystatin C, IL-18 measurements for monitoring early graft function in renal transplant recipients and to evaluate the pro-inflammatory and pro-oxidant properties of IL-18 by measurement of serum IFN-γ, CRP and oxidative stres markers. We also determined the effect of IL-18 -607 A/C and IL-18- 137 C/G polymorphisms on graft function. This study included 75 renal transplant recipients (28 female, 47 male; meanage: 38.28 ± 13.03) from living related donors. Blood and urine samples were collected immediately before and after transplantation at day 7 and month 1. Serum IFN-γ, IL- 18, creatinine, cystatin C, CRP and oxidative stres markers and urinary IL-18, cystatin C and creatinine levels were measured. Oxidative Stress Index (OSI) was calculated. Polymorphisms of the promoter region of the IL-18 gene, IL18-607A/C and -137C/G were determined by analysis of“real-time PCR/Melting curve”. GFR values were estimated by Modified Diet in Renal Disease (MDRD), Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration (CKD-EPI) and some cystatin-C-based formulas (Larsson, Rule, Hoek). SPSS 20.0 software was used for statistical analysis. Serum creatinine, cystatin C, CRP, IFN- γ, IL-18, AOPP, TOS, OSI, urine cystatin C levels and urinary cystatin C/creatinine, urinary IL-18/creatinine ratios were significantly decreased after transplantation. Posttransplant levels of serum sulfhydryl, TAC, estimated GFR demonstrated consistent significantly increases. Serum cystatin C and IL-18 levels were significantly higher in patients with IL-18-137 GG genotype before transplantation. While pretransplant levels of serum creatinine and IL-18 were found significantly higher in patients with IL-18-607 CC genotype, we also observed significantly higher serum IFN-γ levels and estimated GFR (MDRD and CKD-EPI) values in CA genotype (p=0.012). Receiver operating characteristic (ROC) analysis was performed to quantitate the accuracy of the different markers to detect changes in GFR. Posttransplant serum creatinine and cystatin C demonstrated a significantly greater AUC (area under the curve), sensitivity and specificity values than IL-18 and IFN- γ. In this study, although we observed significantly differences in serum IL-18 levels and some GFR markers according to genotypes, the influence of polymorphisms on early graft function has not been clearly shown. Future larger studies are needed to confirm the association of cytokine gene polymorphisms with graft function. Prior to transplantation, screening of genetic predisposition which may have deleterious effect on graft function could lead to the development of new treatments for beter graft survey and ultimately improve the outcome of renal transplantation.