Düzenleyici olarak kullanılan değişik organik madde kaynaklarının farklı toprakların fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkileri
The effect on different soil's physical and machanical features used different organic matter sources's as regulatory
- Tez No: 423827
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Archive
- Anahtar Kelimeler: Toprak Düzenleyiciler, Leonardit, Gidya, Prina, Toprak tekstür, Soil Conditioners, Leonardit, Gidya, Prinas, Soil Texture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Tarım topraklarında yaşanan sorunların giderilebilmesi için çeşitli toprak düzenleyicilerin uygulanması son yıllarda giderek yaygınlaşmıştır. Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlı olarak hangi tip toprağa hangi düzenleyicinin uygulanmasının gerekliliği ortaya konulmalıdır. Bu amaçla; farklı tekstür sınıfındaki 2 adet toprağa tarımda ağırlıklı olarak kullanılan leonardit, gidya ve son yıllarda tarımda kullanılması gündeme gelen prinanın 4 farklı dozu hacimsel olarak karıştırılmış ve deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 2 tekerrürlü saksı denemesi olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada, uygulanan düzenleyici ve farklı dozlarının toprağın organik madde, pH, saturasyon yüzdesi, hacim ağırlığı, tane yoğunluğu, penetrasyon direnci, agregat stabilitesi, henin indeksi ve dispersiyon oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, kullanılan organik materyallerin uygulanan doz miktarlarına göre, toprakların organik madde kapsamı ve agregat stabilitesi değerlerini arttırdığı, pH, hacim ağırlığı, tane yoğunluğu, penetrasyon direnci, henin indeksi ve dispersiyon oranı değerlerini azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The applying of various soil conditioners are gradually being common in recent years to eliminate the problems encountered in agricultural soils. The neccessity of the type of conditioner which is going to be applied to the selected soil should be revealed depending upon the physical and chemical characteristics of the soil. To this end; four different doses of gyttja, leonardite and prina which is came up to apply in agriculture in recent years were mixed volumetrically and the study were conducted as two replications pot experiment according to the randomized blocks experimental desing. In this study, the effects of the conditioners and the different doses of them on organic matter, pH, per cent saturation, bulk density, particle density, aggregate stability, henin index and dispersion ratio were researched. As a consequence of the study, it was seen that the organic materials which are applied according to the application doses were increased the organic matter content and aggregate stability values and were decreased the pH, bulk density, particle density, penetration resistant, henin index and dispersion ratio values.