Top cross melezleme sonucu elde edilen bazı yulaf popülasyonlarının F2 generasyonunda tarımsal özellikler bakımından incelenmesi
Evaluation of some oat populations obtained from top cross hybridization for some agronomic traits at F2 generation
- Tez No: 423828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA DUMLUPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yerel genotip, Yulaf, Top Cross Melezleme, Landrace, Oat, Top cross hybridization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Kahramanmaraş koşullarında 2011-2012 ürün yetiştirme sezonunda, 4 yerel yulaf genotipi (K1, E44, A52 ve A45) kullanılarak top cross melezleme yöntemiyle melezlemeler yapılmıştır. Melezlemelerde K1 ana olarak ve diğer genotipler tozlayıcı baba olarak kullanılmıştır. K1 x E44 melezinden 10 adet tohum, K1 x A52 melezinden 1 adet tohum ve K1 x A45 melezinden de 1 adet tohum elde edilmiştir. F1 generasyonuna ait tohumlar serada saksılara ekilerek bazı tarımsal özellikler incelenmiştir. Bu çalışmada, F1 bitkilerinden elde edilen F2 tohumları, melez sayısına bağlı olarak bulk metoduna göre gruplandırılarak tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak ekilmiş ve F2 generasyonunda sap kalınlığı (SK), salkım uzunluğu (SU), bitki boyu (BB), tane dolum periyodu (TDP), ekim olgunlaşma süresi (EOS), salkımdaki tane sayısı (STS), salkımdaki tane ağırlığı (STA) ve bin tane ağırlığı (1000-TA) gibi bazı tarımsal özellikler bakımından incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre, EOS ve SK hariç diğer tüm özellikler istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, SU, BB ve TDP bakımından K1 x A52 melez popülasyonu öne çıkarken, STS, STA ve 1000-TA bakımından ise K1 x E44 melez popülasyonu öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Top cross hybridizations are made in under Kahramanmaraş conditions using 4 oat landraces (K1, E44, A52 and A45). K1 was the female while the others were male pollinator. Ten hybrids were obtained from K1 x E44 cross while, one hybrid was obtained from each K1 x A52 and K1 x A45 crosses. F1 plants were planted to the glasshouse and some agronomic traits were measured. In this study, F2 seeds obtained from F1 plants were bulked and planted in a randomized complete block design with 3 replications and stem diameter (SD), panicle length (PL), plant height (PH), grain filling period (GFP), days to maturity (DM), grain number per panicle (GNP), grain weight per panicle (GWP) and thousand kernel weight (1000-GW) were investigated. According to results, except DM and SD all investigated traits were found statistically significant. Based on data obtained from the research, PL, PH and GFP had the highest values for K1 x A52 hybrid population while, GNP, GWP and 1000-GW traits had the highest values for K1 x E44 hybrid population.