A study on AFLD and AFLQ genes responsible for aflatoxin formation, and determination of aflatoxin levels of concentrated feeds from northern Syria
Suriye'nin kuzeyinden alınan yem örneklerindeki aflatoxin düzeylerinin belirlenmesi ve aflatoxin formasyonundan sorumlu AFLD ve AFLQ genleri üzerine bir çalışma
- Tez No: 423826
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZKÖSE, DOÇ. DR. YAVUZ GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Ziraat, Veterinary Medicine, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Determination of aflatoxin, types of aflatoxin gene, feeds, PCR, HPLC, and Syria
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Aflatoksinin hayvana vereceği zarardan dolayı, bu maddenin hayvan karma yemlerinde ve yem hammaddelerinde belirlenmesi çok önemlidir. Toksikasyon hayvanın yaşı, hayvanın ırkı, mikotoksinin çeşidi, bekleme süresi, yayılma düzeyi ve alınan düzeye bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Semptomlar bağışıklık sistemini etkileyen hayvan hastalıkları, üreme düşüklüğü ve büyüme yavaşlaması olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum canlı ağırlığın azalması, üremenin olumsuz etkilenmesi, önemli derecede ekonomik kayba sebep olduğu gibi, tüketicinin sağlığına süt, et, ve yumurta ile dolaylı olumsuz etkilere sahiptir. Bu çalışmada Suriyenin Kuzey bölgesinde faaliyet gösteren ve Kanatlı-Ruminant kesif yemleri üreten farklı firmalardan yem örnekleri Kış aylarında alınmıştır. Bu örneklerin temel besinsel özellikleri belirlenmiş ve aflatoksin içerikleri araştırılmıştır. Yem içeriklerinin farklı üretim noktalarında değişkenlikler gösterdiği ve hayvan besleme normalarına uymadıkları belirlenmiştir. Beklentilerin ötesinde bir aflatoksin içeriği tespit edilmiştir. Yapılan moleküler çalışmalarda üzerinde araştırma yapılan yem örneklerinde aflatoksin B1 biyosentezinden sorumlu 2 adet gen Polimeraz Zincir reaksiyonu ile amplifiye edilmiştir. Bu sonuçlar yem örneklerinin alındığı bölgede hazırlanan hayvan yemlerinin gerek kimyasal içerik bakımından gerekde aflatoksin seviyeleri bakımından belirli normlara uymadığını göstermiştir. Anahtar kelime: Aflatoksinin belirlenmesi, aflatoksin gen çeşitleri, hayvan yemleri, PCR, HPLC, Suriye
Özet (Çeviri)
Determination of aflatoxins in feedstuff is an important issue due to their potential adverse effects on animal health and welfare. That toxin, consequently, has remarkable negative effects on the yield of animal products. Severity of toxication mainly depends on the administrated dose, duration of exposure, type of mycotoxin, animal breed and the age of the animal. Symptoms commonly include slower growth rate, reduced fertility immune suppression animal's and susceptibility to various diseases. This can led significant economic losses related to reduce weight gain or the insufficient ability of reproduction. Moreover the consumer's health might also be indirectly influenced. In current study, feed samples were collected from different ruminant and poultry feed suppliers located in the Northern part of Syria. Chemical compositions such as crude protein, crude fat, crude cellulose, and crude ash were determined for all samples. Results indicated that chemical composition of the feed samples was varied and there were no stable criteria. Aflatoxin levels of the feed samples were also analyzed. Results showed that all samples contaminated with aflatoxin at various levels. Furthermore two genes responsible for biosynthesis of aflatoxin B1 were amplified by Polymerase Chain Reaction from the investigated samples.