Improvement of comfort properties of denim fabric after coating process
Denim kumaşların kaplama sonrası konfor özelliklerinin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 423866
  2. Yazar: EBRU ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPALBEKİROĞLU, ÖĞR. GÖR. SİNEM GÜNEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim konforu, denim kumaş, kaplama, Clothing comfort, denim fabric, coating
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Denim kumaş belirli fiziksel özelliklerle karakterize edilen, ağırlıklı olarak pamuk ipliğinden üretilen ve gabardin gibi kumaşlara göre yüksek aşınma ve yırtılma dayanımı gösterdiği için uzun yıllardır iş elbisesi ve spor giysilik amacıyla üretilen bir kumaş tipidir. Günümüzde tüm dünyada yıllık denim kumaş üretiminin 3,5 milyar metre civarında olduğu göz önüne alındığında bu sektörün önemi ortaya çıkmaktadır. Ürüne yeni bir görünüm kazandırmak, yeni bir pazar payı oluşturmak ve kullanım performansını arttırmak amacıyla denim kumaşlara kaplama işlemi uygulanmaktadır. Ancak kaplama işleminden sonra kumaşın sahip olduğu hava/ su buharı geçirgenlik özelliklerinin azalması bir dezavantaj olmaktadır. Kullanıcıların giysi içinde konforlu hissetmeleri için, kumaşların vücudun ürettiği ter, ısı ve nemi ileterek dış ortamla vücut arasında dengenin kurulmasında destek olması gerekmektedir. Bu tezde, yaygın olarak kullanılan konvansiyonel tip PU ile denim kumaş numunelerine laboratuar ortamında kaplama yapılmış ve kumaşların nefes alabilirliğini arttırmak amacıyla mikro-çatlatma işlemi uygulanmıştır. Mikro-çatlatma için aseton, dimetilformamid (DMF) ve etanol çözgenleri kullanılmış ve kumaş numunelerinin konfor (su buharı geçirgenliği, hava geçirgenliği, kılcallık) ve mekanik (kopma mukavemeti-uzaması, aşınma, su geçirmezlik,) parametreleri ölçülmüştür. Çözelti tipi, banyo oranı ve bekletme süresinin kaplanmış denim kumaş özellikleri üzerine etkisinin istatistiksel açıdan önemi varyans analizleri yapılarak araştırılmış ve işlem varyasyonları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Denim, which is characterized with certain physical properties, is a generally cotton fabric produced for work and sportswear for years thanks to superior abrasion and tear resistance than other fabric types like gabardine. The importance of this sector is easily accepted when considering approximately 3,5 billion meters annual worldwide manufacture. Denim fabrics are subjected to coating to give new appearance, create new market and increase performance. However decrease in air / water vapour permeability of the fabric after coating is a disadvantage. The garments have to help obtaining thermal balance between body and environment and make consumer feel comfort by transferring, perspiration, heat and moisture. In this thesis, commonly used conventional type PU coating was made with denim samples to the laboratory and micro cracking process was applied in order to increase the breathability of the fabric. Acetone, dimethylformamide (DMF) and ethanol solvents were used for micro cracking process and fabric samples comfort (water vapor permeability, air permeability, wicking) and mechanical (tensile strength-elongation, abrasion, water repellency) parameters were measured. Analyses of variance (ANOVA) was performed in order to understand the statistical importance of solvent type, bath rate and duration time on denim fabric properties and were used to determine variations.