The evaluation of the office buildings according to LEED certificate lighting criterias
Ofis binalarının LEED sertifikası aydınlatma kriterlerine göre değerlendirilmesi
- Tez No: 423928
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ALAKAVUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Ofis, Yapay Aydınlatma, Sürdürülebilirlik, Enerji Tasarrufu, LEED, Office, Artificial Lighting, Sustainability, Energy efficiency, LEED
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sanayi devriminden beri başlayan endüstri ve teknoloji alanlarındaki gelişmeler arttıkça, ekolojik dengenin bozulmasına ve doğal kaynakların yitirilmesine yol açmıştır. Bu bağlamda bir çözüm olarak ortaya çıkan sürdürülebilirlik diğer birçok disiplinde olduğu gibi tasarım disiplinlerindn olan iç mimaride de ortaya çıkmıştır. Aydınlatma sistemlerinin doğru tasarlanıp konumlandırılması ve günışığının yeterli seviyede kullanılması sürdürülebilirlik kriterlerinde önemli bir yer kaplar. İnsanların yaşama alanları bakımından ikinci yaşama alanları olan ofislerin aydınlatma sistemleri de sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bu çalışmada, ofislerdeki yapay aydınlatma sistemleri, LEED sertifikasının aydınlatma kriterlerinde bulunan ASHRAE/IES 90.1-2007 standardlarına göre ofis bölümleri ve tiplerine ayrılarak aydınlatma enerjisi tasarrufları ve kayıpları hesaplanmışıtr. Örnek çalışmada incelenen ofisler bu kriterlere göre analiz edilip karşılaştırılmıştır. Çalışmada, öncelikle ofis tanımı, ofislerin gelişim süreci, ofis tipleri ve bölümlerinden bahsedilmiştir. Daha sonra ışık ve aydınlatma konuları ele alınmıştır. Sürdürülebilirlik tanımı yapılmıştır. Sürdürülebilirlik konusunda, farklı ülkelerde ortaya çıkmış sertfikalar bulunmaktadır. Bu sertifikalardan ülkemizde en çok yaygın olan ve diğer sertfikarlardan aydınlatma konusunu daha detaylı inceleyen sertifika LEED' dir. Bu sertifikanın diğer bölümleri ele alınmadan, yalnızca aydınlatmayla ilgili konuları incelenmiştir. Bir marka tarafından yapılmış hayali bir proje olan Optima Projesi baz alınmıştır. Örnek ofis çalışmasında LEED sertifikası almış olan ERKE Ofis, LEED sertifikası almamış olan Denge Ofis ve hayali bir proje olan Optima Projesi karşılaştırılmıştır. Bu üç ofisin birlikte değerlendirilmesindeki ana kriter, ASHRAE/IES 90.1-2007 standartlarındaki tüm ofis tip ve bölümlerinin üç ofistede bulunuyor olmasıdır. Bu üç ofiste, yapay aydınlatmalar kullanımdayken ürettiği toplam watt sayıları hesaplanmıştır. LEED sertifikasındaki aydınlatma enerjisinin bahsedildiği bölümlerde, ASHRAE/IES 90.1-2007 standartlarındaki aydınlatma akım şiddeti oranları kullanılmaktadır. Bu oranlara göre bahsedilen ofislerin tip ve bölümlerine bağlı metrekareleri hesaplanmıştır. Çıkan metrekare sonuçlarıyla aydınlatma akım şiddetleri watt cinsinden olarak şekilde çarpılmıştır. Aydınlatma enerjisi tasarruf ve kayıpları ortaya çıkmıştır. Aydınlatma enerjisinden yeterli bir tasarruf sağlayabilmek için bu tasarrufun %10 ve üstü olması gerekmektedir. Tüm bu kritere göre bu üç ofis değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The progress in Industrial & technological areas, whıch has started with the Industrial Revolutıon, has deteriorated the ecological balance and depleted the natural resources. Sustaınability, whıch initially seemed as a solution wıthin this concept, became an important part of Interior Architecture as in disciplines related to design. The placement and design of the lighting system and the sufficient usage of daylight encompasses a major part of the sustainability criteria. The lighting systems of the offices that are the secondary living areas should be evaluated in terms of sustainability as well. In this research, the energy savings and loss of the artificial office lighting systems has been calculated and then divided into office sections and types, according to the ASHRAE/IES standard 90.1-2007 which are included in the LEED certificate's lighting criterıa. The offıces sampled here in have been analyzed and compared ın accordance wıth thıs crıteria. In the case study, first of all, the definition, progress, types and sections of offices are discussed later on, the subjects of light and lighting have been mentioned. The term of sustainability has been defined. There is a variety of certificates originated ın different countries. In Turkey, the most prevalent and detailed certificate that analyzes lighting criteria is LEED. Other sections of the certificate are not dıscussed in this case study, only the lighting systems have been studied. This is based on a hypothetical Optima Project that is created by a lighting company. The comparison in this case study is between the three offices, ERKE, with the LEED certificate, DENGE, without it and the hypothetical optima project. The main criteria for the evaluation of these three offices are that they both have all the office types and sections of the ASHRAE/IES standard 90.1-2007. The wattage of the artificial lighting systems of these three offices have been calculated while the systems were in use. In the sections of the LEED certificate, the ASHRAE/IES standards 90.1-2007 of lighting power density proportions have been used. According to these proportions, the square meter configuration of these office types and sections has been taken into account. The results of these measurements have been multiplied wıth lighting wattage and thus the lighting energy savings and loss have been configured. In order to consider adequate savings of lighting energy in accordance with lighting power density, the said savings has to be 10 % or more. The three offices have been comparatively analyzed according to these criteria.