Echinacea angustifolia Hell. ekstraktının Solanum lycopersicum L. bitkisinin toplam protein miktarı ve peroksidaz aktivitesi üzerine etkileri
Effects of Echinacea angustifolia Hell. extracts on total protein amount and peroxidase activity in Solanum lycopersicum L.
- Tez No: 424049
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT AKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Echinacea angustifolia, Toplam protein, Peroksidaz, Solanum lycopersicum, Echinacea angustifolia, Total protein, Peroxidase analyses, Solanum lycopersicum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Asteraceae familyasından olan Echinacea angustifolia Hell. tıbbi ve ekonomik önemi olan önemli endemik bir türdür. Araştırmamızda, ekinezya bitkisinin kurutulmuş toprak üstü kısımlarından metanol ve etanol ile hazırlanarak evaporatör ile uçurulup toz haline getirilen ektrakt, bitkilere uygulanmak için DMSO ile 0.01 g/mL ve 0.03 g/mL olacak şekilde çözdürülerek hazırlanmıştır. Bu ekstrakt in vivo olarak yetiştirilen 16 haftalık Solanum lycopersicum Mill. türünün yapraklarına püskürtülmüştür. Çözücü olarak kullanılan DMSO uygulamalarda tek başına da uygulanmıştır. Uygulamadan 24 ve 48 saat sonra yaprakların homojenizasyonu gerçekleştirilerek ekstraktın domates bitkisinde toplam protein ve POX [EC 1.11.1.7] aktivitesinde meydana getirdiği değişimler spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Ekinezya ekstraktlarının toplam protein miktarındaki değişimler üzerine etkilerine bakıldığında, konsantrasyona ve zamana bağlı olarak protein miktarlarında farklı derecelerde azalmalar saptanmıştır. Kontrol grubuna kıyasla en fazla düşüş uygulamadan 48 saat sonra DMSO, metanol ekstraktı ve etanol ekstraktı gruplarının 0.03g/mL'lık konsantrasyonlarında sırası ile %43.16, %29.32 ve %27.26 olarak bulunmuştur. Ekinezya ekstraktının peroksidaz aktivitesi üzerinde etkilerine bakıldığında, konsantrasyon ve zamana bağlı oalrak peroksidaz miktarlarında artşlar saptanmıştır. Kontrol grubuna kıyasla en fazla artış uygulamadan 48 saat sonra DMSO, metanol ekstraktı ve etanol ekstraktı gruplarının 0.03g/mL'lık konsantrasyonlarında sırası ile %62.60, %38.20, %38.95 olarak bulunmuştur. Elde edilen bu değerler doğrultusunda ekinezya ekstraktının üç farklı etmenle (çözgen, konsantrasyon, zaman) uygulanması ile domates bitkisindeki savunma sistemini uyardığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Echinacea angustifolia Hell. is an endemic, medicinal and economically important plant which is belonging to Asteraceae family. In this research, the effects of ethanolic and methanolic extracts of E. angustifolia which prepeared by evaporation system on total protein and peroxidase [EC 1.11.1.7] levels changing in on Solanum lycopersicum Mill. were determined. Echinacea powder extract were prepeared as a stock solution by DMSO solvent as 0.01 g/mL and 0.03 g/mL. Obtained extracts were applied to the S. lycopersicum Mill. species with leaf spraying. 24 and 48 hours after this applications healthy leaf of 16 weeks old plantlets were harvested for total protein and peroxidase analyses. Changing in total protein amount and peroxidase activity were measured spectrophotometrically. Levels changing were occurred in total protein amount and peroxidase activity levels after echinacea powder applications according to exposure time and concentrations. Amount of total protein changing after echinacea application in S. lycopersicum plantlets when compare with control group and 24 hrs. application, protein levels were decreased 48 hrs. after 0.03g/mL echinacea application in DMSO, methanol extract, ethanol extract groups respectively as %43.16, %29.32 ve %27.26. Peroxidase activity changing in S. lycopersicum plantlets when compare with control group and 24 hrs. application, peroxidase levels were increased 48 hrs. after 0.03g/mL echinacea application in DMSO, methanol extract, ethanol extract groups respectively as %43.16, %62.60, %38.20, %38.95. As a result of our MSc thesis, echinacea extracts which prepeared as three different factors (solvent, concentration, exposure time) induce the plant defense system as a plant activator as well.