Örnek bir yapıda enerji verimliliğinin incelenmesi
The investigation of energy efficiency of a sample building
  1. Tez No: 424408
  2. Yazar: ÖZLEM FAZLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, HVAC, Enerji Simülasyonu, HAP, MTH, Energy Efficiency, HVAC, Energy Simulation, HAP, MTH
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezde Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Yerleşkesi'nde yer alan Makine Mühendisliği binasının ısıtma ve soğutma hesapları yapılarak mevcut ısıtma sistemi için önerilen mimari iyileştirmelerin ve yeni soğutma tesisatı için seçilen sistemlerin HAP yazılımı ile enerji simülasyonu sonucu enerji verimliliği açısından irdelenmesi konu edilmiştir. Ayrıca Türkiye'de yaygın kullanılan LEED yeşil bina sertifikasyon sistemi ile enerji verimliği yönetmelikleri üzerinde durulmuştur. Önerilen mimari iyileştirmelere bakıldığında mevcut bina pencerelerinin çift camlı olarak yenilenmesi durumunda binanın yıllık toplam enerji tüketiminde ve maliyetinde sırasıyla % 10,22 ve % 6,1 azalma meydana gelmiştir. Bina çatısında 10 cm taş yünü ısı yalıtımı öngörülmesiyle binanın yıllık toplam enerji tüketiminde ve maliyetinde sırasıyla % 21,86 ve % 13 tasarruf yapılabileceği belirlenmiştir. Çift camlı pencere sistemleri ile çatıda 10 cm taş yünü ısı yalıtımının beraber uygulanması durumunda ise binanın yıllık toplam enerji tüketiminde ve maliyetinde sırasıyla % 31,4 ve % 18,7 oranında düşüş olacağı saptanmıştır. Ayrıca bina için öngörülen soğutma ve havalandırma sisteminde sabit debili (CAV) ve değişken debili (VAV) sistemlerinin HAP programı ile yapılan enerji simülasyonları sonucunda, VAV sisteminin HVAC toplam yıllık elektrik tüketimi açısından bakıldığında CAV sistemine göre daha avantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis,it is aimed to give information about the most prefering green building certificate system called LEED and national energy efficiency regulations and also calculated heat losses, cooling loads and the energy simulations of Mechanical Engineering Building of Karadeniz Technical University. Existing heating system of the building was examined in terms of energy efficiency by the means of simulation program called HAP and suggested architectural improvements to reduce the current energy consumptions and subsequently new cooling system alternatives for Mechanical Engineering building were evaluated in order to determine the most energy efficiency system by using energy simulation results. According to the heat loss calculations and energy simulation results, suggestions have been made to reduce energy consumption. In case of refreshing the existing building windows as double-glazed window, the building's total annual energy consumption and total annual energy costs are decreased respectively 10,22 % and 6,1 %. While 10 cm rockwoll insulation is used for the roof of building, total annual energy consumption and total annual energy costs are reduced respectively 21,86 % and 13%. In the last suggestion that consists of double-glazed windows and 10 cm rockwoll insulation in the roof, energy efficiency of total annual energy consumption and total annual energy costs are respectively 31,4 % and 18,7 %.