Metafor aracılığıyla Kafka'da mekân okumaları
Space readings in Kafka through metaphor
  1. Tez No: 424417
  2. Yazar: NEVA GERÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KULOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kafka, Mimarlık, Edebiyat, Mekân, Metafor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Çalışma,“Kafka”,“mimarlık”,“edebiyat”,“mekân”ve“metafor”anahtar sözcükleri çerçevesinde incelenerek ele alınmış ve gelişme göstermiştir. Tez öncelikli olarak edebiyat mimarlık ilişkisine değinmiş, bu iki sanat dalının ortak kesişimlerinde yer alan unsurları irdelemiş, mimarlık ve edebiyatın önemli ortak unsurlarından“mekân”kavramını ve her iki disiplinde yer alan mekân türlerini inceleyerek örneklendirmiştir. Ardından, eserlerindeki mekân tasvirlerinin zenginliği sebebiyle“Yapılan Çalışmalar”bölümünde eseri detaylıca irdelenmiş olan dünya edebiyatına damgasını vurmuş Franz Kafka'nın edebiyattaki yeri ve önemi aktarılmıştır. Bunun yanı sıra Kafka'nın mekân kurgusunu etkileyebileceği düşünülen unsurlara (yaşamı, ailesi, arkadaşları, hayatındaki önemli dönemeçleri, özel hayatı ve hastalığı vb. gibi) kısaca değinildikten sonra, Kafka Edebiyatı'nda genel hatlarıyla mekân kurgusunun nasıl olduğu irdelenmiştir. Tezin amacını gerçekleştirmesinde araç olarak metafor kavramı seçilmiş ve bu kavram hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Yapılan Çalışmalar başlığında Kafka'nın Dava adlı eserinde metaforik ögeler Miles ve Huberman'ın veri analizi sürecinde önerdikleri üç aşamalı yöntem (verinin işlenmesi, verinin görsel hale getirilmesi, sonuç çıkarma ve teyit etme) ışığında tespit edilip sınıflandırılmıştır. Eserin iki farklı sinema uyarlaması üzerinden karşılaştırmalı analizini yapan çalışma, mimarlığın edebiyattan mimari mekân üretimi için nasıl yararlanabileceğini ve edebiyatın mimarlık için nasıl kaynaklık edebileceğini ortaya koymayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
This study is analyzed and developed within the framework of some keywords such as Kafka, architecture, literature, space and metaphor. First of all, the study touches on the relationship between literature and architecture and examines the common elements at the intersection of these two branches. Then, one of these important common elements which is called“space”is analyzed and types of spaces that exists in these two art branches are exemplified. After that, in the second part of the study, Kafka's place and importance in the world literature is mentioned, as being the writer of the novel which is examined throughout this study in detail. In addition to this, the space fiction in Kafkaesque literature is analyzed, by briefly addressing the factors which can affect that fiction, such as his life, family, friends, health etc. To realize the purpose of the study, the concept of metaphor is chosen and some essential information is given about this concept. In the second part of the study, items which include metaphors in Kafka's novel, The Trial, are determined and classified in the light of Miles and Huberman's three phase method (data processing, data visualization, drawing conclusion and verification). The study which analyzes comparatively the two different movie adaptations of the novel, aims to reveal how literature can be a resource for architecture, especially in the process of space construction. Key Words : Kafka, Architecture, Literature, Place, Metaphor