Enteral beslenme uygulanan yoğun bakım hastalarında rutinde kullanılan iki farklı izlem protokolünün değerlendirilmesi
Assessment of routinly used enteral nutrition protocols in critically ill patients
- Tez No: 424561
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NECATİ GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Enteral beslenme, yoğun bakım ünitesi, gastrik rezidüel volüme, intolerans
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Yoğun bakım hastalarında yetersiz beslenme yaygındır ve %40 gibi yüksek oranda morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Gastrik dismotilite gastrik boşalmanın gecikmesine neden olarak hastalarda kusma, aspirasyon ve ventilatör ilişkili pnömoni gibi komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Günümüzdeki enteral beslenmeyle ilgili kılavuzlarda hangi GRV eşiğinin ve takip sıklığının ideal olduğu konusunda uzlaşı yoktur. Amaç: Bu çalışmanın amacı; enteral beslenme uygulanmakta olan yoğun bakım hastalarında, uygulanmakta olan 200 mL ve 400 mL gastrik rezidüel volüm eşiklerinin hedef kaloriye ulaşma hızı ve gastrointestinal intolerans üzerine etkilerinin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi girişimsel olmayan araştırmalar etik kurulunun onayı alındıktan sonra yürütülmeye başlanmıştır. DEÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde üç günden fazla kalması beklenen ve nazogastrik beslenme sondasıyla enteral beslenme tedavisi başlanan 18 yaş üstü hastaların prospektif olarak rutin uygulama içinde gözlem verileri alınmıştır. Yoğun bakım ünitesinde enteral beslenme kararı verilen mekanik ventilasyon desteği altındaki hastalar ardışık olarak her grupta 28 hasta olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Grup I'de GRV 200 mL ve Grup II'de GRV 400 mL olarak alındı. Her iki grupta da 6 saatte bir ölçüm yapılarak artış hızı 10 mL saat-1 olacak şekilde 20 mL saat-1 hızda enteral beslenme başlandı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların cinsiyet, yaş, APACHE II skorları, VKİ dağılımları, yoğun bakım yatış süreleri, yatış nedenleri ve yandaş hastalıkları her iki grupta benzer dağılımdadır. Hastaların üç günlük izlem süresince GRV, kusma, diyare ve intolerans görülme sıklığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Grup I'deki hastalar ortalama 26 saatte Grup II'deki hastalar ortalama 24 saatte hedef kaloriye ulaşmıştır ve iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: GRV eşik değeri 200 mL olan grup ile GRV eşik değeri 400 mL olan grup arasında hedef kaloriye ulaşma süreleri açısından ve gastrik intolerans açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu nedenle hastaların izlemine GRV eşik değeri 400 mL olan protokolle devam edilmesi kararlaştırılmış ve yoğun bakım ünitesinde uygulanmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Malnutrition is common in critically ill patients and is associated with morbidity and mortality as high as 40%. Gastric dysmotility leads to a delay in gastric emptying in patients with complications such as vomiting, aspiration and ventilator-associated pneumonia. There is no clarification of whether the GRV represents the value below which is suggested to advance feedings or the threshold value at which feedings should be discontinued due to potential gastrointestinal intolerance. Objective: The aim of this study is to compare GRV 200 mL and 400 mL effects on the time to reach the goal rate of feeding and gastrointestinal intolerance in patients which enteral nutrition is started and continued in intensive care unit. Material and Method: In this study, after non-invasive research ethics committee of Dokuz Eylül University approval, fifty-six patients which were mechanically ventilated, older than 18 and expected to stay more than 3 days in ICU and fed enterally with nasogastric tube were enrolled to the study. Patients were randomised into two groups as Group I GRV threshold 200 mL and Group II GRV 400 mL. Measurement of GRV was done at a 6-h interval. The feedings were started at 20 mL/h and were increased by 10 mL/h to the goal rate if tolerated. Results: For 3 days of follow up, there was no statistically significant difference comparing the GRV's, emesis, diarrhea or the total episodes of intolerance. The patients in group II reached their goal rates on average in 24 hours compared with 26 hours in Group I; however, these differences were not statistically significant. Conclusion: As a conclusion, in patients which enteral nutrition is started and continued there was no statistically significant difference between GRV threshold 200 mL and GRV threshold 400 mL groups to reach their goal rates and gastrointestinal complications. In intensive Care Unit a value of 400 ml can be equally recommended as a normal limit for GRV.