Kondil ve glenoid fossa morfolojisinin bir grup Türk popülasyonunda konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of condyle and glenoid fossa morphology in a group of Turkish population with cone beam computed tomography
  1. Tez No: 424642
  2. Yazar: EBRU ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR UYSAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: KIBT, glenoid fossa tavanı, kondil morfolojisi, CBCT, roof of the glenoid fossa, condyle morphology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada kondil boyutlarının (uzunluk, genişlik ve yükseklik) ve glenoid fossa tavanının minimum kalınlığının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile analiz edilmesi ve bu parametrelerle yaş, cinsiyet ve temporomandibular eklem (TME) tarafları arasındaki ilişkilerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza kondil bölgesinde dejeneratif değişiklik (erozyon, osteofit, vb.) izlenmeyen 70 hasta (140 eklem) dahil edilmiştir. Hastaların yaş ve cinsiyet bilgileri kaydedilmiştir. Kondil boyutları ve glenoid fossa tavanının minimum kalınlığı tek bir gözlemci tarafından ölçülmüştür. Bulunan değerlerin yaş, cinsiyet ve TME tarafları ile ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Glenoid fossa tavanının minimum kalınlığı ve kondil yüksekliği ile yaş, cinsiyet ve sağ-sol taraflar arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Kondil uzunluğu ile cinsiyet ve sağ-sol taraflar arasında anlamlı fark bulunmamış ancak kondil uzunluğuyla yaş arasında pozitif zayıf ilişki tespit edilmiştir. Kondil genişliği ile yaş ve sağ-sol taraflar arasında anlamlı ilişki bulunmamış, kondil genişliğinin erkeklerde kadınlardan daha büyük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the dimensions of the condyle (length, width and height) and the minimum thickness of the roof of the glenoid fossa with cone beam computed tomography and to examine the relationship between these parameters and age, sex and temporomandibular joint (TMJ) sides, comparatively. Our study covers 70 subjects (140 joints) with no degenerative changes (erosion, osteophyte, etc.) at the condyle. The age and sex data of the patients are recorded. The dimensions of the condyle and the minimum thickness of the roof of the glenoid fossa are measured by one investigator. The relationship between evaluated values and age, sex and TMJ sides are statistically determined. There was no significant difference between the minimum thickness of the roof of the glenoid fossa or condylar height and age, sex and left-right sides. There was also no significant difference between condylar length and gender and right-left sides, yet was found weak positive correlation between condylar length and age. Furthermore, there was no significant difference between condylar width and age and right-left sides. However, the condylar width was found to be higher in men than in women.