Yumuşak damak radyofrekans uygulamasının orta kulak fonksiyonlarına etkileri
Effects of soft palate radiofrequency on middle ear functions
  1. Tez No: 424683
  2. Yazar: AYÇA MEHTAP LÜLECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: OUAS, RFDA, Östaki Borusu Disfonksiyonu, OSAS, RFDA, Eustachian Tube Dysfunction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Horlama, toplumda neredeyse insanlığın başlangıcından itibaren mevcut olmasına rağmen genellikle normal bir durum olarak karşılanmış ve aile içinde problemlere neden olması dışında fazla ilgi çekmemiştir. Klasik horlama ve obstrüktif uyku apnesi sendromu OUAS'ın, bugün kullandığımız şekliyle tanımlanması ve bunun bir hastalık olarak önemli derecede morbidite ve mortaliteye sahip olabileceğinin anlaşılmasıyla, tedavide birçok seçenek kullanılmaya başlanmıştır. OUAS tedavisinde kullanılan uygulamalardan biri de daha az invazif bir yöntem olan yumuşak damağa ısı kontrollü radyofrekans uygulamasıdır. Radyofrekans doku ablasyonu, saf horlama üst hava yolu rezistans sendromu veya hafif OUAS (Apne-hipopne indeksi 5-15) gibi hastalıklarda yumuşak damağa uygulanarak horlama, solunum eforu ve gündüz uyuklamalarını azaltabilmektedir. Ancak tahmin edildiği gibi palatofarengeal bölgeye yapılan müdahalelerin orta kulağa bazı etkileri olması oldukça olasıdır. Çalışmamızda hafif OUAS' lı hastalarda tedavi seçeneği olarak yumuşak damağa, RFDA'nın velofarengeal mekanizmanın işleyişi nedeniyle östaki tüpünün etkilenmesine bağlı olarak orta kulak fonksiyonlarındaki olası değişiklikleri odyolojik testlerle incelemeyi hedefledik. Çalışma kriterlerine uygun olan 30 hastaya radyofrekans uygulamasından hemen önce ve sonrasında 3.gün, 7.gün, 1.ay ve 2.ayda odyometri testi, immitansmetrik tesler, östaki fonksiyon testleri ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Snoring is a well known entity among public. However, it is considered as normal and did not draw too much attention unless it has caused family problems.When classic snoring and obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is defined as we know it today and recognized as a serious disease which may cause significant morbidity and mortality, many treatment options started to emerge. One treatment option is minimally invasive soft palate intervention named as heat controlled radiofrequency. Radiofrequency tissue ablation can be applied to soft palate for the treatment of pure snoring, upper airway resistance syndrome, mild OSAS (apnea-hypopnea index: 5-15) and may reduce snoring, ventilation effort, day-time sleepiness. As one may guess, any intervention to the palatophryngeal region may have potential effects on middle ear. In this study, we aimed to investigate possible changes on middle ear functions through eustachian tube and velopharyngeal mechanisms caused by RFDA which was used for the treatment of mild OSAS patients as a treatment option. Thirty patients who were eligible for the study were evaluated by audiometry, immitance testingeustachian function test prior to radiofrequency treatment and on day 3 and 7 as well as first and second months after treatment.