Çocuklarda koklear implant kullanım süresinin P1 latansına etkisinin incelenmesi
An investigation in to the effect of length of CI use on P1 latency in children
  1. Tez No: 424684
  2. Yazar: MUAMMER GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUMAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Koklear İmplant Kullanıcısı, ACA, eSRT, New cochlear implant users, ACA, eSRT
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı koklear implantasyondan sonra ilk 6 ay boyunca işitsel maturasyonun takip edilmesi, P1 latansının oluşması için gerekli zamanın tespit edilmesi ve normal işiten yaş grubları ile karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Çalışma 4 yaş altında 45 MEDEL SonataTI100 CI ve OPUS2 ses işlemcisi kullanan, ortalama ilk fittingdeki yaşı 25 ay olan ve tekrarlanmış ACA sonuçları alınan kullanıcılardan oluşmaktadır. Koklear implant kullanıcılarının ACA (Aided Cortical Assessment) ölçümleri 55dB SPL şiddetinde /m/, /g/, /t/ konuşma uyaranları ile otomatik olarak Fonix® HEARLab System by Frye ile değerlendirilmiştir. Ölçümler koklear implant ses işlemcisinin ilk fitting seansından itibaren 6 ay boyunca, ilk aktivasyondan 1 hafta sonra, 1 ay, 2 ay, 3 ay, 4 ay, 5 ay ve 6 ay olmak üzere 7 test aralığında gerçekleştirilmiştir. ACA ölçümleri sonrasında her alınan P1 cevabı için 1'er puan verilmiştir, P1 latansları HEARLab'ın belirlediği referans latans ranjının sınırlarında ise birer puan daha verilmiştir. Toplamda 6 puan verilmiştir. Koklear implant kullanan çocuklarının ilk fitting seansından sonra 1 hafta içinde yapılan ölçümlerde elde edilen median ACA skoru 2, birinci ayda 3,5 ikinci ayda 4, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı ayda 5 olarak elde edilmiştir. ACA skoru olarak elde edilen 5, bütün konuşma uyaranlarında (/m/g/t/) uygulanan P1 latansının 2 tanesinin normal, 1 tanesinin referans alanın dışında olduğunu göstermektedir. Bu durum /m/ uyaranın latansının biraz uzun elde edilmesinden kaynaklanmaktadır. KI kullanıcılarının ilk aktivasyondan bir ay içinde /m/g/t/ latansları önemli ölçülde kısalmaya başlamıştır. 3-4 ay içinde /g/ ve /t/ latansları normal işiten çocukların latanslarına yaklaşmıştır, /m/ latansının kısalması uzun zaman almaktadır. KI kullanım süresinin 6 ay geçmesiyle ancak normal işiten çocuklara ulaştığı sonucu ortaya çıkmıştır. ACA median skorlarının KI kullanım süresine göre artış göstermesi, P1 latanslarının kısalması, KI kullanıcılarının yeterli konuşma sesine erişiminin olduğunu ve normal işiten yaşıtlarıyla benzer işitsel maturasyon gösterdiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to monitor auditory maturation for six months following cochlear implantation, determine the time required for the formation of the P1 cortical response and to compare the results to their aged-matched peers with normal hearing. This study included 45 MEDEL SonataTI100 CI and OPUS2 audio processor users, children under the age of 4, with a mean age of 25 months at first fitting and repeated ACA testing. CI users' cortical responses to speech tokens, /m/, /g/ and /t/, presented at 55 dBSPL were checked using the automated Fonix® HEARLab System by Frye. Repeated measurements were taken starting from the first cochlear implant speech processor fitting session until 6 months post-implantation. The test intervals were at 1 week after the first activation, 1 month, 2 months, 3 months, 4 months, 5 months and 6 months until 7 tests were carried out. Following every ACA measurement, points were assigned. One point was given if a P1 response was obtained. If the P1 response fell within the normative latency range as determined by HEARLab, another point was assigned. A maximum total of 6 points were given. The median ACA score obtained after the first cochlear implant fitting sesion was 2 points, 3.5 points at the first month, 4 points at the second month, and 5 points were obtained at the third, fourth, fifth, and sixth months. For those subjects that obtained an ACA score of 5, responses to all speech stimuli (m/g/t) were present; however, the latency of one response did not fall within the normative reference range, resulting in a score of 5 instead of 6. The aforementioned scenario typically occurred with the /m/ stimulus, as its latency was generally prolonged compaired to the other stimuli. The /m/, /g/ and /t/ latencies for the CI users significantly shortened within one month of the initial activation. Within 3-4 months of activation the /g/ and /t/ latencies caught up to the latencies of their normal hearing peers, while the latency of the /m/ stimulus took longer to decrease the /m/ latency of CI users caught up to their normal hearing peers within 6 month of CI use. Increase in ACA scores, representing shortening of P1 latencies shows that their CI accesses them adequately to sound and allows for auditory maturation similar to that of hearing peers.