Gentamisin ototoksisitesinde likopen'in koruyucu rolü
The protective role of lycopene the prevention of gentamicin ototoxicity
  1. Tez No: 424699
  2. Yazar: AHMET KALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Likopen, gentamisin, ototoksisite, işitsel beyinsapı cevapları, sıçan, Lycopene, Gentamicin, Ototoxicity, Auditory brain stem responses, rat
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Gentamisin'in sebep olduğu ototoksisite karşısında Likopen maddesinin koruyuculuğunun işitsel beyin sapı cevapları (ABR) ve distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) testleriyle araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 48 adet yetişkin Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar randomize olarak 4 gruba ayrıldı. 1. gruba intra gastirik yolla saf mısır yağı verildi (0,2 ml/kg). 2. gruba intra peritoanel yolla gentamisin (120mg/kg), 3. gruba intra peritoanel gentamisin (120 mg/kg) ve intragastirik yolla likopen (5 mg/kg), 4. gruba ise intra gastirik yolla likopen (5 mg/kg) verildi. Tüm gruptaki hayvanların uygulamalar öncesinde her iki kulağının da ABR ve DPOAE ölçümleri yapıldı. Bazal ölçümler sonrasında yukarıda bahsedilen protokole göre günde bir kez olmak üzere bütün gruplardaki hayvanlara 10 gün boyunca ilaçlar verildi. 11. günde DPOAE ve ABR ölçümleri tekrarlandı. Bulgular: Bütün grupların bazal DPOAE ve ABR ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. 1. ve 4. grubun on günlük uygulama öncesi ve sonrası DPOAE cevapları ile ABR eşikleri arasında istatistiksel açıdan farklılık yoktu. Gentamisin alan grubun uygulama önce ve sonrası DPOAE cevapları ve ABR eşiklerindeki değişimler anlamlıydı. Gentamisin ve likopen alan grubun ABR eşiklerinde ve DPOAE yanıtlarında sadece gentamisin alan grubun işitme eşikleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı farklılıklar bulundu. 3. grubun uygulama öncesi ve sonrası ABR eşikleri ve DPOAE yanıtlarında anlamlı fark bulunamadı. Sonuç: ABR eşikleri ve DPOAE cevapları' gentamisin' alan grupta korunmazken, 'gentamisin' ve likopen alan grupta korunduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak sıçanlarda gentamisin ototoksisitesine karşı likopen koruyucu olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the potential protective effect of lycopene in gentamicin induced ototoxicity through auditory brain stem responses (ABR) and distortion product otoacoustic emissions (DPOAE). Materials and Methods: This study was conducted on 48 adult Sprague- Dawley rats that were randomized into 4 groups. Group 1 received intra gastric 0,2 mg/kg corn oıl; group 2 received intra peritoneal gentamicin 120 mg/kg; group 3 received intra peritoneal gentamicin 120 mg/kg and intra gastric lycopene 5 mg/kg; group 4 received intra gastric lycopene 5mg/kg. Pretreatment DPOAE and ABR recordings from both ears were obtained from the animals in all groups. After the baseline measurements, all groups received the drugs (once daily) in the above-mentioned protocols for 10 days. At 11th day, DPOAE and ABR measurements were repeated. Results: No statistically significant difference found between all group's basal DPOAE and ABR measurements. There was no statistically significant difference between pre and post-exposure DPOAE responses and ABR thresholds group 1 and 4. There was statistically significant difference between pre and post-exposure DPOAE responses and ABR thresholds group 2 and 3. However, ABR thresholds were preserved in the gentamicin plus lycopene group when compared with the group receiving gentamicin alone. Also, there were no statistically significant difference between pre and post-exposure DPOAE values in the gentamicin plus lycopene group. Conclusion: Our results suggest that DPOAE responses and ABR thresholds were preserved in the gentamicin plus lycopene given group when compared with the group receiving gentamicin alone. According to these results, gentamicin induced ototoxicity may be prevented by lycopene in rats.