Gentamisin tedavisi uygulanmış olan orta ve geç prematürelerde ototoksisite sıklığının değerlendirilmesi
Medium and late gentamic treatment evaluation of the prevention of ototoxicity in premature
- Tez No: 522810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ABR testi, Gentamisin, Prematüre, TEOAE testi, ABR test, Gentamicin, Premature, TEOAE test
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş:İşitme problemleri olan yenidoğanlarda gelişimsel sorunlarınazaltılabilmesi için 3-6 ay içinde tanı konularak tedavi edilmeleri büyük önem arz etmektedir. Doğumsal işitme kaybı olanlar erken tanı alıp tedavi edilebildikleri takdirde sosyal, dil ve zeka gelişimleri normal işiten bireylere yakın olmaktadır. Gentamisin yenidoğanlarda kullanılan en yaygın antibiyotiklerden biridir. Otoksisite yenidoğan döneminde aminoglikozidlerin kullanımı ile ortaya çıkabilecek önemli bir yan etkidir. Amaç: Çalışmamızdaki amacımız Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizdeyatmış vegentamisin tedavisi almış olan orta ve geç prematürelerin taburculuk sonrası erken süt çocukluğu döneminde ototoksisite sıklığının tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem:Çalışmamızda 1 Mayıs 2015-30 Nisan 2016 tarihleri arasında hastanemizin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeyatmış olan orta ve geç prematüre bebeklerin verileri tarandı. Hastalar gentamisin tedavisi alan ve almayan (kontrol) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da taburculuk sonrası ilk 1 ay içinde ulusal işitme tarama programına uygun olarak Auditory Brainstem Response (ABR) testi yapıldı. Hastalara 3-9 ay aralığındaki dönemlerinde ulaşılarak tekrar işitme testine çağrıldı. Bu dönemde olgulara gentamisin ototoksisitesini saptamada anlamlı olan Transient Evoked Otoakustik Emisyon (TEOAE) testi uygulandı. Bu testin dış kulak yolu patolojilerinden etkilenebileceği düşünülerek testten geçemeyen hastalar Kulak Burun ve Boğaz Polikliniğine yönlendirildi. Tedavi sonrası ABR testiikinci kez yapıldı. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri ve test sonuçları kaydedildi. Bulgular:Gentamisin alan ve almayan grupta birer hastanın ilk ABR testinden (1. ABR) geçemediği saptandı. Her iki grup arasında fark yoktu. TEOAE testinde 8 hastanın testten kaldığı saptandı. Bu hastalardan 4'ü gentamisin alan grupta, 4'ü de kontrol grubunda idi. Bu 8 hasta Kulak Burun Boğaz Polikliniğine muayene için yönlendirildi ve 6 hastada otit saptanarak tedavi başlandı, 2 hastanın muayenesi normal saptandı. Tedavilerden sonra bu 8 hastaya ABR testi (2. ABR) tekrar yapıldı. Hastaların tamamı bu testten geçti. Sonuçlar değerlendirildiğinde herhangi bir işitme kaybına dolayısıyla gentamisin ototoksisitesine rastlanmadı. Sonuç: İşitme kaybının erken teşhisi bireyin konuşma becerisinin yanında zihinsel, sosyal ve emosyonel gelişimi için de önemlidir. Gentamisin gibi ototoksik ajanlara ve diğer işitme kaybı risk faktörlerine maruz kalan yenidoğan yoğun bakım hastalarının ve bunların içinde özellikle prematürelerin uzun dönem takiplerininbu açıdan önem arz ettiğini düşünmekteyiz. Kullanım süresi, dozu gibi faktörler göz önüne alındığında çalışma grubumuzda gentamisin kullanımına bağlı ototoksisite gelişmediğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction: In order to reduce developmental problems in newborns with hearing problems, diagnosis and treatment in 3-6 months is of great importance. Those with congenital hearing loss are close to individuals who have normal hearing, social, language and intelligence development if they are diagnosed and treated early. Gentamicin is one of the most common antibiotics used in newborns. Autoxicity is an important side effect that may occur with the use of aminoglycosides in the neonatal period. Objective:The aim of our study was to determine the prevalence of ototoxicity in early infancy of middle and late premature babies who were treated with gentamicin treatment in our Neonatal Intensive Care Unit. Materials and Methods: In this study, data of middle and late premature infants who were hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of our hospital between May 1, 2015 and April 30, 2016 were reviewed. The patients were divided into two groups as gentamicin therapy (control). Both groups received the Auditory Brainstem Response (ABR) test in accordance with the national hearing screening program within the first month after discharge. The patients were called to the hearing test again after reaching a period of 3-9 months. Transient Evoked Otoacoustic Emission (TEOAE) test was used to determine the gentamicin autotoxicity. The patients who could not pass the test due to the external auditory pathologies were referred to the Ear Nose and Throat Polyclinic. After treatment ABR test was performed for the second time. Demographic data, clinical characteristics and test results of the patients were recorded. Results: One patient was not able to pass the first ABR test (1 ABR) in the gentamicin and non-gentamicin groups. There was no difference between the two groups. In the TEOAE test, 8 patients were excluded from the test. Four of these patients were in the gentamicin group and 4 were in the control group. These 8 patients were referred to Otorhinolaryngology Outpatient Clinic for examination and 6 patients had otitis therapy and 2 patients were found to be normal. After these treatments, ABR test (2nd ABR) was performed on these 8 patients. All patients have undergone this test. When the results were evaluated, no hearing loss and gentamicin ototoxicity was found. Conclusion: Early diagnosis of hearing loss is important for the cognitive, social and emotional development of the individual. We think that neonatal intensive care patients who are exposed to ototoxic agents such as gentamicin and other hearing loss risk factors and long-term follow-up of especially premature ones are important in this respect. Considering factors such as duration of use and dose, we observed that gentamicin-induced ototoxicity did not develop in our study group.