Kafeik asit fenetil ester, timokinon ve oksitosinin gentamisin ototoksisitesine karşı potansiyel koruyucu etkilerinin analizi: Deneysel çalışma
Analysis of potential protective effects of caffeic acid phenethyl ester, timokinon and oxytocin against gentamycin ototoxicity: An experimental study
- Tez No: 543621
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY HAN ÜLKÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gentamisin, kafeik asit fenetil ester, timokinon, oksitosin, ototoksisite, Gentamicin, caffeic acid phenethyl ester, thymokinone, oxytocin, ototoxicity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmada gentamisin ile hayvan modelinde oluşturulan sensörinöral işitme kaybına, kafeik asit fenetil ester (CAPE), timokinon ve oksitosinin potansiyel koruyucu etkilerini araştırmak ve bu sayede ileride ototoksisite ve sensörinöral işitme kaybı tedavisi için yapılacak deneysel ve klinik çalışmalara kaynak oluşturmak amaçlanmaktadır. Yöntem: 50 tane Wistar Albino soyu rat 10 denekten oluşan 5 gruba rastgele seçim metoduna göre ayrıldı. Grup I kontrol grubu olarak belirlendi. Grup II 'ye gentamisin, Grup III' e gentamisin ve kafeik asit fenetil ester (CAPE), Grup IV' e gentamisin ve timokinon, Grup V' e ise gentamisin ve oksitosin uygulandı. Her grubun anestezi altında tedavi öncesi ve tedavi sonrası ABR ve DPOAE Testleri ile işitme eşikleri ölçüldü. Çalışma sonunda tüm ratlara anestezi altında ötanazi uygulanarak kokleaları çıkartıldı ve elektron mikroskopik inceleme yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda elektrofizyolojik test (DPOAE, BİUP) ve elektron mikroskopik inceleme sonuçlarımıza göre gentamisin ile ototoksisite oluştu. Kafeik asit fenetil esterin gentamisin ototoksisitesine karşı hem işitsel hem de hücresel düzeyde koruyucu etkisi olduğu görüldü. Gentamisin ototoksisitesine karşı timokinonun işitsel düzeyde koruyucu olduğu ve oksitosinin ise hücresel düzeyde koruyucu etkilerinin olduğu izlendi. Sonuç: Kafeik asit fenetil esterin koruyucu etkisinin güçlü antioksidan özelliğinden kaynaklandığını ve gentamisinin ototoksik etkisini azaltabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to investigate the potential protective effects of caffeic acid phenethyl ester (CAPE), thymokinon and oxytocin on sensorineural hearing loss made with gentamicin in animal model and to provide a source for experimental and clinical studies to be performed in the future for the treatment of ototoxicity and sensorineural hearing loss. Methods: 50 Wistar Albino rats were divided into 5 groups consisting of 10 subjects according to random selection research method. Group I was determined as control group. Gentamycin was administrated to Group II, gentamicin and caffeic acid phenethyl ester (CAPE) to Group III, gentamicin and thymokinone to Group IV, and gentamicin and oxytocin to Group V. The hearing evaluation of all rats were tested under anesthesia with DPOAE and ABR before and after study. And the end of the study, euthanasia was performed under general anesthesia in all rats, and cochleas of all rats were removed and electron microscopic examination was performed. Results: In our study according to outcomes of electrophysiological test (DPOAE, ABR) and electron microscopic examination ototoxicity was occured with gentamicin. Caffeic acid phenethyl ester has a protective effect against gentamicin ototoxicity at both auditory and cellular levels. It was observed that thymokinone was protective for the auditory level and oxytocin had protective effects for cellular level against gentamicin ototoxicity. Conclusion: We conclude that the protective effect of caffeic acid phenethyl ester is due to its strong antioxidant properties and may decrease the ototoxic effect of gentamicin.