Gentamisin ototoksisitesinde kapsaisin'in koruyucu rolü (Deneysel çalışma)
The protective role of capsaicin the prevention of gentamicin ototoxicity
  1. Tez No: 424688
  2. Yazar: ALPER AKÇADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUMAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsaisin, Gentamisin, Ototoksisite, İşitsel beyinsapı cevapları, Distorsiyon ürünü otoakustik emisyon, Capsaicin, Gentamicin, Ototoxicity, Auditory brain stem responses, Distortion product otoacoustic emissions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gentamisinin sebep olduğu ototoksisitede kapsaisin' in olası koruyuculuğunu işitsel beyin sapı cevapları (ABR) ve distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) testleriyle araştırılması. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 48 adet yetişkin Sprague-Dawley cinsi sıçanlar randomize olarak 4 gruba ayrıldı. 1. gruba 1 cc'lik, tween 80(%10), etilalkol (%10) ve NaCL(%80) çözeltisini intraperitoanel olarak, 2. gruba intraperitoanel gentamisin 120mg/kg, 3. gruba inrtaperitoanel gentamisin 120 mg/kg ve kapsaisin 800 µg/kg, 4. gruba ise intraperitoneal kapsaisin 800µg/kg verildi. Tüm gruptaki hayvanların tedavi öncesinde her iki kulağınında ABR ve DPOAE ölçümleri yapıldı. Bazal ölçümler sonrasında yukarıda bahsedilen protokole göre günde bir kez olmak üzere bütün gruplar 15 gün boyunca ilaçlar verildi. 21.günde DPOAE ve ABR ölçümleri tekrarlandı. Bulgular: Bütün grupların bazal DPOAR ve ABR ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.1. ve 4 grubun tedavi öncesi ve sonrası DPOAE cevapları ile ABR eşikleri arasında istatisiksel açıdan farklılık yoktu. Gentamisin alan grubun tedavi önce ve sonrası DPOAE cevapları ve ABR eşiklerindeki değişiklikler anlamlıydı. Gentamisin ve kapsaisin alan grubun ABR eşikleri sadece gentamisin alan gruba göre korunmuştur. Gentamsin ve kapsaisin alan grupta tedavi öncesi ve sonrası DPOAE (12000, 17000, 25000, 35000 Hz hariç) cevapları istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı. Sonuç: DPOAE cevapları ve ABR eşikleri gentamisin–kapsaisin alan grupta yalnız gentamisin alan gruba göre korunmuştur. Bu sonuçlara göre Sıçanlarda gentamisin ototoksisitesinde kapsasisin kullanımı koruyucu olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the potential protective effect of capsaicin in gentamicin-induced ototoxicity through auditory brain stem responses (ABR) and distortion product otoacoustic emissions (DPOAE). Materials and Methods: This study was conducted on 48 adult Sprague-Dawley rats that were randomized into 4 groups. Group 1 received intraperitoneal 1cc tween 80 (10%), ethanol (10%) and saline (80%) solution; group 2 received intraperitoneal gentamicin 120 mg/kg; group 3 received intraperitoneal gentamicin 120 mg/kg plus capsaicin 800 µg/kg; group 4 received intraperitoneal capsaicin 800 µg/kg. Pretreatment DPOAE and ABR testing from both ears were obtained from the animals in all groups. After the baseline measurements, all groups received the drugs (once daily) in the above-mentioned protocols over 15 days. At 21 th day, DPOAE and ABR measurements were repeated. Results: No statistically significant difference found between all group's basal DPOAE and ABR measurements. There was no statistically significant difference between pre and post-treatment DPOAE responses and ABR thresholds group 1 and 4. There was statistically significant difference between pre and post-treatment DPOAE responses and ABR thresholds group 2 and 3. However, ABR thresholds were preserved in the gentamicin plus capsaicin group when compared with the group receiving gentamicin alone. Additionally, there were no statistically significant difference between pre and post-treatment DPOAE values except 12000, 17000, 25000 and 35000 Hz in the gentamicin plus capsaicin group. Conclusion: Our results suggest that DPOAE responses and ABR thresholds were preserved in the gentamicin plus capsaicin treated group when compared with the group receiving gentamicin alone. According to these results, gentamicin induced ototoxicity may be prevented by capsaicin use in rats.