Sesini profesyonel olarak kullanmayan normal popülasyonda orucun ses kalitesi üzerine etkilerinin incelenmesi
Analyzing the effects of fasting on normal individuals who are not using their voice professinolly
  1. Tez No: 424742
  2. Yazar: NERMİN TARHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Oruç, Elektroglottografi, Ses Kalitesi, Voice, Fasting, Electroglottography, Voice Quality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanın karakteristik özelliklerinden biri olan ses, respiratuar, larengeal ve rezonans alt sistemleri arasındaki etkileşim ile oluşan ve artikülasyon bölgelerinde anlaşılabilir fonemlere dönüştürülebilen kompleks bir fizyolojik olaydır. Bu çalışmanın amacı, Ramazan ayında uzun süre oruçlu kalmanın, sesini profesyonel olarak kullanmayan kişilerde ses kalitesini etkileyip etkilemediğini araştırmaktır. Çalışmaya, Ankara ilinde ikâmet eden, sesini profesyonel olarak kullanmayan 25 kadın ve 25 erkek, toplam 50 gönüllü katılmıştır. 2014 yılı Ramazan ayının denk geldiği 28 Haziran-27 Temmuz tarihleri arasında iki kez (2. Hafta ve 4. Hafta) ve Ramazan ayının sona ermesinin ardından 10. Günden itibaren de 3. Ölçümler yapılmıştır. Ölçümlerde Microprocessor Speech Studio (Laryngograph Ltd, Londra, İngiltere) Elektroglottografi cihazı kullanılmıştır. Ortalama oruçlu kalma süresi 17 saattir. Bireylerin VHI (Voice Handicap Indeks) değerlerinin tespiti yapılmış olup, oruç zamanı ve oruç sonrasında ses analizleri alınmış, elde edilen ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Akustik analizlerde, temel frekans (F0), Jitter (%), Shimmer (dB), maksimum fonasyon zamanı (MFZ sn), S/Z oranları gibi parametreler ölçülmüştür. Oruçlu olmak her iki cinsiyette de“S”ve“Z”sürelerinde azalmaya, S/Z oranında artışa, MFZ sürelerinde ise kısalmaya neden olmuştur. En fazla şikayet nedeni ses yorgunluğudur. Hem kadın hem erkek deneklerin diğer analiz sonuçlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Literatürde ses ile ilgili çalışmalar bulunmakla birlikte, oruç ile sesin ilişkilendirildiği bir çalışmaya Türkçe very tabanında rastlanmamıştır. Literatürdeki tek çalışma Abdul Latif Hamdan ve arkadaşları tarafından (American University Beyrut/Lübnan) 2009 yılında yapılmıştır. 28 kadın ve 28 erkek denek üzerinde orucun ses üzerine etkisi araştırılmış ve bizim çalışmamızla benzer sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma, kişilerin oruçlu iken ve oruç sonrası yapılan ses analizleriyle, ses kalitesindeki değişimleri karşılaştıran ve farklılıkları ortaya koyan ulusal bazda yapılan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Voice, which is one of the characteristic features of human, is a complex physiological fact that comes into being with the interaction between the subsystems of respiratory, laryngeal and resonance, and transformed into comprehensible phonemes in the articulation areas. The aim of this study is to search whether the long fasting periods during Ramadan have an effect on the voice quality of people who are not using their voice professionally. 25 women and 25 men, totally 50 volunteers who are living in Ankara and not using their voice professionally participated in the study. Totally 3 measurements were done; 2 of which were between 28 June – 27 July, the date that fall on Ramadan of 2014 (2. and 4. weeks) and the third measurements have been carried out as from the tenth day after the end of Ramadan month. Microprocessor Speech Studio (Laryngograph Ltd, London, England) Electroglottography device was used during measurements. Daily fasting period was 17 hours in average. VHI (Voice Handicap Index) scores were valued, voice analyses were done before and after fasting, and the results were compared. In acoustic analyses parameters such as fundamental frequency (F0), Jitter (%), Shimmer (dB), maximum phonation time (MPT sec), S/Z rates were measured. Fasting resulted in a decrease in“S”and“Z”times, an increase in S/Z rate and a shortening in MPTs for both sexes. The most complained issue was voice fatigue. No significant difference was determined in the other analysis results of both women and men. Although there are studies related to voice in literature, no study associating fasting and voice were discovered in Turkish database. The only study in literature was carried out by Abdul Latif Hamdan at all in 2009 (American University of Beirut/Lebonon). In this study the effects of fasting on voice quality was investigated with the help of subjects consisting of 28 women and 26 men, and the accomplished results were observed to be similar to ours. This study, which includes analyses of subjects before and after fasting, comparisons about the changes in their voice qualities and reveals the differences, is the first national study.