Obstrüktif uyku apne sendromu olan hastalarda retina sinir lifi, ganglion hücre kompleksi ve koroidal kalınlığın optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Retinal nerve fiber layer, ganglion cells complex and choroidal thickness evaluation by optical coherence tomography in patients with obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 424780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, optik koherens tomografi, retina sinir lifi, Obstructive sleep apnea syndrome, optical coherence tomography, retinal nerve fiber
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu olan hastalarda retina sinir lifi, ganglion hücre kompleksi ve koroidal kalınlığın optik koherens tomografi (OKT) ile değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Göğüs hastalıkları Ana Bilim dalı uyku laboratuarında polisomnografi ile yeni tanı almış 50 hasta ve Göz hastalıkları Polikliniğine kontrol amacı ile başvuran 50 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastaların sol göz verileri istatiksel analizde kullanıldı. Tüm hastalara tam oftalmolojik muayenenin (en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, biyomikroskopi, göz içi basıncı, fundus muayenesi) yanı sıra ve OKT ile santral makula kalınlığı, retina sinir lifi tabakası (RSLT), ganglion hücre tabakası ve koroid kalınlık ölçümleri yapıldı. Bulgular: OUAS'lı olguların ortalama GİB değeri 16.1±1.37 mmHg, kontrol grubunun ortalama GİB değeri 15.2±1.03 mmHg idi. İki grup arasında ortalama GİB değerleri açısından anlamlı fark saptandı (p=0.00). OUAS'lı grubun ortalama RSLT değeri 94.3±8.7 µm, ortalama santral makula kalınlığı 280.1±12.8 µm, ortalama ganglion hücre tabakası kalınlığı 84.58±6.7, koroid kalınlığı 301.3±56.1 µm iken kontrol grubunun ise sırasıyla 96.5±12.3 µm, 279.9±14.4 µm, 83.92±7.0 µm 305.3±44.0 µm idi (sırasıyla p=0.32, 0.74, 0.63, 0.69). OUAS'lı hastalar Apne hipopne indeksine göre hafif-orta ve ağır olarak gruplandırıldığında ortalama RSLT, santral maküla, ganglion hücre tabakası ve koroid kalınlıklarında gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (sırasıyla p=0.53, 0.14, 0.47, 0.8). Sonuç: OUAS tanılı hastalarda ortalama GİB normal sınırlarda ancak kontrol grubuna göre yüksek saptandı. OUAS'da RSLT, maküla ve koroid değişikliklerini belirlemek için kesitsel çalışmalardan geniş katılımlı, uzun takip süreli, görme alanı ve optik disk parametrelerini içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell complex and choroidal thickness by optical coherence tomography (OCT) in patients with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). Method: The study comprised currently diagnosed 50 obstructive sleep apnea patients by polisomnography in sleep lab, Chest Diseases, Mustafa Kemal University Hospital and 50 healthy subjects who came for control examination to Ophtalmology Department, Outpatient Clinic. Left eyes data of the subjects were recorded in the statistical analysis. Complete ophthalmologic examination (best corrected visual acuity, biomicroscopic examination, fundus examination, intraocular pressure (IOP)), central macular thickness, RNFL, ganglion cell layer and choroidal thickness obtained by OCT. Results: The mean IOP of patients with OSAS was 16.1 ± 1.37 mmHg and the control group had a mean IOP of 15.2 mmHg ± 1.03. There was a significant difference between the two groups in terms of mean IOP (p = 0.00). The mean RNFL of the patients with OSAS was 94.3 ± 8.7 µm, mean central macular thickness was 280.1 ± 12.8 µm, mean ganglion cell layer thickness 84.58 ± 6.7 µm, mean choroidal thickness was 301.3 ± 56.1 µm. in the control group, the values were 96.5 ± 12.3 µm, 279.9 ± 14.4 µm, 83.92 ± 7.0 µm, 305.3 ± 44, respectively (p = 0.32, 0.74, 0.63, 0.69). When the OSAS patients were classified as mild-moderate and severe OSAS according to apnea hypopnea index, there was no significant difference between the groups in terms of mean RNFL, central macular thickness, ganglion cell layer and choroidal thickness (p = 0.53, 0.14, 0.47, 0.8). Conclusions: Although the mean IOP of patients with OSAS was detected in the normal range, it was higher than the control group. Comprehensive, longitudinal studies rather than cross-sectional studies including visual field analysis and optic disc parameters are needed.