Kronik viral hepatit C hastalarında vitamin A (retinol düzeyi), vitamin D, vitamin B 12 düzeylerinin hastalık şiddeti ve tedavi üzerine etkisi
Vitamin A, vitamin D and vitamin B 12 levels effects on treatment and progresion on hepatitis C patients
  1. Tez No: 424779
  2. Yazar: ABDULRAHİM EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: KHC, vitamin B12, Vitamin A, Vitamin D
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Önceki klinik çalıŞmalar karaciğerde depolanan vitaminlerin fibrozis geliŞimi üzerine önemli role sahip olduğu nu düŞün dürmektedir . Bu çalıŞmanın amacı A, B12 veya D vitamin düzeylerinin KHC enfeksiyon klinik parametreleri üzerineolan iliŞkisini araŞtırmaktı . K ronik viral hepatit C hastalarında vitamin A (retinol düzeyi) , vitamin D, vitamin B 12 düzeylerinin hastalık Şiddeti ve tedavi üzerine etkisinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: ÇalıŞmamız Mustafa Kemal Üniversitesi Gastroenteroloji Kliniklerine baŞvuran KHC tanısı almıŞ 10 6 kiŞiden oluŞmaktadır. ÇalıŞmamızda 106 kiŞi KHC hastası iken, baŞvuran 50 sağlıklı gönüllü ko ntrol grubu olarak dahil edildi. 106 KHC hastasından 79 u naive v e 27 kiŞide cevapsız (pegile – interferon ve ribavirin tedavisi almıŞ ama nüks etmiŞ) hasta idi. Kuantitatif yöntemler ve eŞ zamanlı PCR yöntemi ile HCV - RNA (TaqMan, Roche) düzeyleri saptanmıŞtır. HCV tiplendirmesi (innolipo genetik kit) ile yapılmıŞtır. Ç alıŞma ve kontrol grup ları yaŞ ve cinsiyet uyumlu kiŞilerden oluŞturuldu . Hastaların demografik özellikleri, tıbbi geçmiŞleri, tedavide toplamda ve yı lda aldıkları eritrosit süspansi yonu sayısı, tedavide exchange transfüzyon varlığı ve sayısı, genital enfe ksiyon varlığı, cerrahi opera syon öyküsü, ailede hepatit virü s enfeksiyonu varlığı, diŞ tedavisi açısından sorgulandı. V itamin A düzeyi High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) cihazı kullanılarak ölçüldü (Shimatzu LC - 20 A, Japonya). HPLC Vitamin A refer ans değerlerimiz 400 - 1500 ng/ml ‟ idi. Vitamin D düzeyleri ise immunoassay yöntem ile ticari kitler kullanılarak otoanalizörde çalıŞıldı (Advia Centaur XP, USA). V itamin D referans değerlerimiz 30 - 100 / ng/ml ‟ idi. Vitamin B12 düzeyleri ise immunoassay yönte m ile ticari kitler kullanılarak otoanalizörde çalıŞıldı (Advia Centaur XP, USA). Vitamin B12 referans aralığımız 191 - 663 pg/ml ‟ idi. VIII Bulgular: ÇalıŞmaya dahil edilen 106 hastadan %41,5 ( 44/106) ‟ i erkek, %58,5 ( 62/ 106 )‟ i kadındı. Kontrol grubunu oluşturan 50 k iŞinin %42 ( 21/50 )‟ i si erkek, %58 ( 29/50)‟ i kadındı. Cinsiyet bakımından çalıŞma grubu ile kontrol grubu arasında istatiksel fark yoktur. KHC ‟ li h a sta grubunun ortalama yaŞ 56,37 ± 12,1 iken, kontrol grubunun yaŞ ortalaması 52,08 ± 15,33 idi ( p= 0,61) ve grupların yaŞ ortalamalarının benzer olduğu saptandı . KHC ‟ li h asta grubunun ortalama vitamin B12 düzeyi 352,3±143,1 pg/ml, kontrol grubunun ortalama vitamin B12 düzeyi 379 ,0±201,9 pg/ml olarak saptandı. KHC hastalarında ortalama vitamin D düzeyi 18,1±7,2 ng/ml, kontrol grubunun ortalama vitamin D düzeyi 19,0±8,8 n g/ml olarak saptandı (p=0,518). KHC ‟ li hasta grubunun ortalama vitamin A düzeyi 605,5±242,0 ng/ml, kontrol grubunun ortalama vitamin A düzeyi 469,7±219,4 ng/ml olarak saptandı (p=0,328) . ÇalıŞmamı zda hastalar vitamin A düzeylerine göre gruplandırıldığında; vitamin A düzeyi düŞük olan ( 401 ng/ml ) hasta sayısının 82 olduğu s aptandı. KVY alınan KHC ‟li hastaların vitamin A düzeyleri 620,62 ± 239, 80 ng/ml, cevapsız hastalarında 567,47 ± 247,77 ng/ml olarak saptanmıŞtır. Vitamin A düzeyi yüksek olan hastalarda tedaviye yanıtın daha iyi olduğu görülmüŞ olup i statiksel anlam saptan mamıŞtır (p=0,31) . Sonuç: Karaciğerde depolanan vitaminlerden B12 ve D açısından hasta sayısının yetersizliği nedeni fibrozisi değerlendirmede net bir veri elde edilememiŞtir . Vitamin düzeyleri değerlendirilen hastalarda vitamin A düzeyi düŞük olmayan KHC ‟ li hasta grubunda kalıcı virolojik yanıt oranlarının daha yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Recent data suggest that vitamins that deposit in liver may have a roll in fibrosis or can be a predicted measurement for fibrosis. This study aimed to investigate the prevalence of vitamin A, B 12, D deficiency could be associated with unresponsiveness to interferon and ribavirin antiviral therapy. Shortly we a imed to evaluate the effect of vitamin levels on chronic hepatitis C prognosis and treatment. Method: T his study included 156 people who apply to the Mustafa Kemal University Internal Medicine Clinics for diagnosis and treatment. In our study106 chronic he patitis c patient (79 naive patients and 27 unresponders) and 50 healthy volunteers are included . We study vitamins A, B12, D levels for all 156. This result were compared in controls group and chronic hepatitis c patients group. End of treatment of hepatiti s c infection we evaluate the treatment response of patients with vitamins levels. Results: This study included 106 patient %41. 5 of them were man ( 44/106 ) and %58. 5 of them were women ( 62/106 ). Healthy volunteers were 50 and %42 of them were ( 21/106 ) men , %58 of them ( 29/106 ) were women. For sexual distribution there were no significant differences between control group and patient group. Patients group mean age is 56,37 ± 12,1, h ealthy volunteers mean age was 52,08 ± 15,33 ( p= 0,61). Chronic hepatitis C group mean vitamin B12 levels were 352.3±143. 1 pg/ml, control group mean vitamin B12 levels were 379 .0±201. 9 pg/ml. We found that the patient group vitamin B12 levels which is deposit on liver were lower than control group because of the fibrosis . Chronic hepat itis C patients mean vitamin D levels were 18 .1±7. 2 ng/ml, control group mean vitamin D levels were 19.0±8.8 ng/ml. (p=0. 518) Chronic hepatitis C patients mean vitamin A levels were 605.5±242. 0 ng/ml, control group mean vitamin A levels were 469.7±219. 4 ng /ml . (p=0. 328) Whenour study,patientswere grouped according tothe their vitamins levels ; first group withlow X levels ofvitamin A ( 401 ng/ml ) were n= 82 patient . After the antiviral therapy of h epatitis C, sustained viral response patients mean vitamin A levelswere 620.62 ± 239. 80 ng/ml, unresponders patients mean vitamin A levels were 567. 47 ± 247. 77 ng/ml. Patients with high v itamin A levels had much more sustained viral response than low vitam in A levels but there was no statisticalsignificance . (p=0,31) Conclusion: Intermsof liver storedvitaminsB12 and D , we can't get cleardata due to insufficientnumber of patients to evaluate theliverfibrosis . Normal vitamin A levels had higher sustained viral response rate than low vitamin A levels. Key words : Chronic hepatitis C, vitamin B12, Vitamin A, Vitamin D