Yeni tanı akciğer kanserli hastalarda PET/BT bulgularının klinik evre ve histopatolojik verilerle birlikte değerlendirilmesi
The evaluation of PET/BT findings of newly diagnosed patients in clinical stage with histopatological data
- Tez No: 424789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNGÖR TAŞTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, FDG PET/BT, SUV, TLG, Lung cancer, FDG PET/CT, SUV, TLG
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Akciğer kanserli hastaların PET/BT görüntülerinden elde edilen primer lezyonun en geniş çapı, SUVmax, SUVmean, background akciğer SUVmax, mediasten SUVmax, karaciğer SUVmax, tümör volümü ve total lezyon glikolizis değerlerinin hastalık evresi ve histopatolojik alt tipler ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında 01.01.2012 ile 31.12.2014 tarihleri arasında akciğer kanseri tanısı ve evreleme amacıyla PET-BT görüntülemesi yapılan, histopatolojik olarak akciğer kanseri tanısı olan toplam 130 hasta çalışmaya alındı. Hastaların PET/BT görüntülerinden elde edilen primer lezyonun en geniş çapı, SUVmax, SUVmean, background akciğer SUVmax, mediasten SUVmax, karaciğer SUVmax, TV, TLG değerleri ile histopatolojik alt tipleri, diğer klinik ve radyolojik bilgileri not edildi. Küçük hücre dışı akciğer kanseri tanısı alan hastalar klinik bilgileri, PET/BT ve varsa diğer radyolojik tetkik sonuçları kullanılarak TNM evreleme sistemine göre evrelendirildi. Diğer taraftan küçük hücreli kanser tanısı alanlar ise sınırlı ya da yaygın evre olarak sınıflandırıldı. Veriler SPSS 20.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 118 erkek ve 12 kadın toplam 130 hastanın, Ortalama yaşı 63,46 ± 9,96 (aralık 40-87 yaş) olarak hesaplanmıştır. Hastalar histopatolojik olarak 106 (%81.5) KHDAK ve 24 (%18.5) KHAK sınıflandırılmıştır. Histopatolojik tanı konmuş KHDAK nin 62 tanesi epidermoid kanser, 39 tanesi adenokanser, 5 tanesi diğer ( 3 tane karsinoid tümör, 1 tane büyük hücreli ve 1 tanesi sarkomatoid tümör) tanılardan oluşmaktaydı. Sonuçlar: PET/BT görüntülerinden elde edilen LEGÇ, SUVmax, SUVmean, TV, TLG, karaciğer SUVmax, mediasten SUVmax, background akciğer SUVmax değerlerinin KHDAK ile KHAK hastaları arasında anlamlı bir farklılık göstermediği izlendi. Ayrıca bu parametrelerin KHAK de evre ile ilişkisinin saptanmadığı izlendi. KHDAK de LEGÇ, SUVmax, SUVmean, TV ve TLG parametrelerinin evre ile ilişkili olduğu ve primer tümör SUVmax değeri ile SUVmean, TV ve TLG değerleri ile arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak kısıtlı hasta ile yaptığımız bu çalışmanın KHDAK de SUVmax, SUVmean, TV ve TLG nin prognostik değer olarak kullanılıp kullanılamayacağını görmek için daha fazla sayıda prospektif çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to investigate the relationship of disease stage and histopathological subtypes between the maximum diameter of primer lesion, SUVmax, SUVmean, background lung SUVmax, mediastinum SUVmax, liver SUVmax, tumor volume and total lesion glycolysis values derived from PET/CT images . Method: The information of 130 lung cancer patients diagnosed histopathologically between 01.01.2012 and 31.12.2014 in Necmettin Erbakan University Nuclear Medicine Department of Meram Medical Faculty scanned for PET-CT for lung cancer diagnosis and staging, are included in this study. The values of the maximum diameter of primer lesion, SUVmax, SUVmean, background lung SUVmax, mediastinum SUVmax, liver SUVmax, TLG, TV derived from PET-CT scanning and their histopathological subtypes, other clinical and radyological information of patients are noted. The non-small cell lung cancer patients are graded according to TNM staging system using clinical information, PET-CT and other radyological test results if any. On the other hand, the small cell carcinoma diagnosed are categorised as limited or extensive stage. The Data is analyzed by SPSS 20.0 program. Findings: In this study, the mean age of 118 men and 12 women, totally 130 patients, is evaluated 63.46 ±9,96 ( range 40-87 age ). The patients are classified as 106 NSCLC (81.5%) ve 24 SCLC (18.5%). The histopathologically diagnosed NSCLC patients are consists of 62 squamous cell cancers, 39 adenoma cancers, 5 other types ( 3 carcinoid tumors, 1 large cell cancer and 1 sarcomatoid tumor ). Results: In our study,it is observed that there is no significant relationship between the maximum diameter of the lesion, SUVmax, SUVmean, TV, TLG, liver SUVmax, mediasten SUVmax and background lung SUVmax values among SCLC and NSCLC patients. Additionally, it is also found that there is no correlation between these parameters and the SCLC stage. The maximum diameter of the lesion, SUVmax, SUVmean, TV and TLG parameters are related with stage and and it is found that SUVmax , SUVmean, TV and TLG values of primary tumor are correlated. As a result, more research is required to decide if SUVmax, SUVmean, TV and TLG values of NSCLC patients can be used as prognostic values.