Acil servisten yatırılan travma hastalarında atlanan tanılar
Missed injuries in hospitalized trauma patients in the emergency department
  1. Tez No: 424810
  2. Yazar: SERHAT ÖRÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN AKÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, atlanan tanılar, travma, Emergency department, missed diagnoses, trauma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Amaç ve hipotez: Yoğun acil servislerde travma bakımı stabil olmayan hastalarda tıbbi hataları da beraberinde getirmektedir. Çalışmamızın amacı Türkiye'de 1. seviye travma merkezi olan bir acil serviste travma nedeniyle yatırılan hastalarda atlanan tanıları, nedenlerini, bu atlanan tanılara bağlı oluşan klinik olumsuz durumları tespit edip bunların azaltılması için acil servis çalışanlarına ve denetçilerine önerilerde bulunmaktır. Yöntem: Çalışmada acil servise travma nedeniyle başvuran hastalar acil servis asistan hekimi ve acil servis hekimi gerek gördüğünde konsültan hekim tarafından değerlendirilmiştir. Tespit edilen yaralanmalar olgu formlarına kaydedilmiştir. Hasta yatırıldığı serviste tedavisi tamamlanıp taburcu edildikten sonra dosyası tekrar incelenip olgu formunda belirtilen yaralanmaların dışında ek bir yaralanma tespit edilip edilmediği araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza toplam 515 travma nedeniyle acil servise başvurupda hastaneye yatışı yapılan hasta dahil edildi. 515 hastadan 20(%3,9)'sinde atlanan tanı vardı. Atlanan tanıların %65'i kas- iskelet sistemiyle ilgiliydi. Atlanan tanısı olan hastalarda klinik açısından %95'inde yetersiz klinik değerlendirme mevcutken atlanan tanılı olguların %70'inde radyolojik açıdan yapılan görüntülemelerinde radyolojik raporda gecikme veya hatalı raporlama yaşanmış. Sonuç: Hızlı ve güvenilir radyolojik destek alan multidisipliner bir travma ekibinin müdahalesiyle travma hastalarında atlanan tanı oranlarının gerileyeceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective and hypothesis: Intensive emergency department bring along to medical errors with trauma care for unstabil patients. The aim of our study; determine the extent of missed injuries, causes, clinical adverse consequences in hospitalized patients with trauma in a Turkish Level 1 emergency department and provide recommendations to emergency service workers and supervisors to reduce them Methods: In the study; patients who are admitted to the emergency room with trauma, were examined by a emergency physician and if necessary by a consultant. Injuries that detected were recorded to case forms. Hospitalized patients were discharged from hospital when their treatment was completed. Their files have been reviewed and investigated new injuries that was different from recorded in the case form. Results: Total 515 trauma patients were included in our study. There were 20(3,9%) patients who have missed injury. 65% of missed diagnosis were about the musculoskeletal system. there were insufficient clinical evaluation 95% of the patients who have missed diagnosis and in 70% of missed diagnosed cases radiology reports were delayed or incorrect reporting. Conculuotion: We believe that missed diagnosis rate can be reduced in trauma patients with fast and reliable radiological support and the intervention of a multidisciplinary trauma team.