Anal yoldan cinsel istismar/saldırı iddiası olan olgularda bulguların zamana karşı değerlendirilmesi
Anal sexual abuse/assault claims with cases evaluation of findings by time
  1. Tez No: 424811
  2. Yazar: BEDİR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SELİM ÖZKÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, anal bulgular, muayene zamanlaması, adli tıp, Sexual violence, anal findings examination timing, forensic medicine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Cinsel şiddette oluşan anogenital bulgular özellikle görüntüleme teknolojilerindeki değişimle birlikte yeniden değerlendirilmekte ve sınıflandırılmaktadır. Ancak anal bulgular konusunda yeterince çalışma yoktur. Bu çalışmada cinsel şiddet eyleminden sonraki anal muayene bulguları ve bulguların zamana karşı değişimleri araştırılmıştır. 24.06.2010 tarihinden 2014 Aralık ayına kadar ADÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Polikliniği'ne cinsel istismar iddiası ile yönlendirilen hastalardan cinsel muayeneleri kolposkop eşliğinde yapılan, anal yoldan cinsel istismar iddiası olan, elde edilen verilerin bilimsel bir çalışmada kullanılmasına onay vermiş 222 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. 222 olgunun 154'ü (%69,4) kadın, 68'i (%30,6) erkekti, %60,8'i 18 yaşın altındaydı, gelir getiren bir işte çalışanların oranı %15,4'tü. Ailede iki veya daha fazla kardeş olanlar %92,3'tü. Olguların %56,3'ünün daha öncesinde en az bir kez anal ilişkisinin olduğu görüldü. Olgunun %31,5'inde (n:70) akut travmatik anal bulgu, %24,8'inde (n:55) kronik travmatik anal bulgu, %10.4'ünde (n:23) hem yeni hem eski anal travmatik bulgulara rastlandı. Olay tarihi ve muayene arasında geçen süre birlikte değerlendirildiğinde; ilk 72 saat içerisinde gelen olgularda %50'den fazla anal bulgu bulundu. %17,6'sında anal bölgede yırtık olduğu, yırtık gözlemlenen olgularda diz dirsek pozisyonunda saat kadranına göre saat 6 veya 12 hizalarında %30,8 oranında yırtık belirlendi. Olgularda ekimoz %3,2, abrazyon ve/veya kızarıklık %3,3, birden fazla akut travmatik anal bulgu %12,8 olarak bulundu. Kronik travmatik anal bulgu olarak kat değişiklikleri %5, refleks anal dilatasyon %1,4, birden fazla kronik travmatik anal bulgu %5,9 olarak bulundu. Olguların %12,2'sinde (n:27) skar bulundu. Diz dirsek pozisyonuna göre anüste saat kadranına göre skar değerlendirildiğinde %66,7'si 6 ve/veya 12 hizasında saptandı. On günden sonra gelen vakalarda bulgu bulma oranı dramatik bir şekilde %20'nin altına düşmüştü. İlk 72 saatin akut travmatik bulguların saptanmasında çok değerli olduğu, istismar sonrası erken dönemde muayenenin delillerin toplanması ve bulguların elde edilmesi açısından çok büyük öneme sahip olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sexual violence occurred in the anogenital findings are re-evaluated and classified in particular with the change in imaging technology but there is no sufficient research about anal findings. This study investigated after the sexual violence anal findings and the changes against time. Sexual examination of patients referred to allegations of sexual abuse made with colposcopy, the anal with allegations of sexual abuse, consent to use the data obtained in the scientific study of 222 cases which included to the Forensic Medicine Department of Adnan Menderes University Medical Faculty, between 26.06.2010 and December 2014 period. 222 patients, 154 (69.4%) were female and 68 (30.6%) were male and 60.8% were under the age of 18, a rate of 15.4% of employees paid job. Two or more siblings in the family who recorded to be 92.3%. Earlier of 56.3% was observed in the cases of anal intercourse at least once. In 31.5% of cases (n = 70) acute traumatic anal findings, in 24.8% (n = 55) chronic traumatic anal findings, 10.4% (n = 23) was found to both new and old anal-traumatic symptoms. Event date and the time elapsed between when evaluated with the examination; In cases arriving within the first 72 hours more than 50% for anal findings. 17.6% had a tear in the anal area. According to the clock face tears knee elbow position in cases observed was 6 or 12 hours in line tears rate of 30.8%. 3.2% of patients bruises, abrasions and / or redness of 3.3%, more acute traumatic anal findings were found to be 12.8%.As findings of chronic traumatic anal that fold changes of 5%, 1.4% reflex anal dilatation, multiple chronic traumatic anal findings were found to be 5.9%. In 12.2% of cases (n = 27) were found in the scar. When the knee angle according to the position relative to the anus clock dial scar evaluated 66.7% 6 and / or 12 was detected in line. After ten days of findings in that case detection rate had fallen dramatically to below 20%. The first 72 hours is very valuable for the detection of acute traumatic findings. In this study was found to have great importance that examination in early period after abuse the collection of evidence and in terms of obtaining findings.