Adrenal insidentaloma JAK2 V617F mutasyon ilişkisi
Relationship between JAK2 V617F mutation and adrenal incidentaloma
  1. Tez No: 424815
  2. Yazar: MUSTAFA ÜNÜBOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, JAK 2 mutasyon, polimeraz zincir reaksiyonu, Adrenal incidentaloma, JAK 2 mutation, polymerase chain reaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Görüntüleme yöntemlerinin yaygın olarak kullanılması ile birlikte, insidentaloma adı verilen, klinik olarak belirgin olmayan adrenal kitlelere sık rastlanılmaya başlanılmıştır. Sık görülen adrenal insidentalomaların etyolojisi ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Etiyopatogenezini araştırmak üzere yapılmış çalışmalar mevcuttur. Ancak tam olarak ne-denleri ortaya konamamıştır. Çeşitli kanser türlerinde düzensiz JAK sinyalizasyonuna ait kanıtlar mevcuttur. Uygunsuz JAK sinyalizasyonu çeşitli solid tümörlerin hayatta kalmasını ve hücre proliferasyonuna neden olmaktadır. Çalışmamızda, adrenal insidentalomaların etiyolojisinde daha önce araştırılmayan JAK2 mutasyonun araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabo-lizma hastalıkları bilim dalında tanı konulmuş ve hormonal değerlendirmesi tanımlanmış çalışmaya katılmayı kabul etmiş, gönüllü olur formu alınmış 59 adrenal insidentaloma hastası ile farklı bir sebeple çekilmiş abdominal BT'sinde adrenal adenom saptanmamış, bilinen bir hastalığı olmayan, benzer yaş grubunda sağlıklı kontrol alındı. JAK2 geni PCR ile çoğaltıldı. RFLP yöntemi ile JAK 2 V617F mutasyonu çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya adrenal insidentalomalı 59 hasta (19 erkek, 40 kadın) ile 35 sağlıklı kontrol (11 erkek, 24 kadın) alındı. Adrenal insidentalomalı hastaların ortalama yaşı 58.8312.56, sağlıklı kontrol grubunun 56.068.82 idi (p>0.05). Adrenal insidentalomalı 3 hastada (%5.1) JAK2 V617F mutasyonu pozitif saptandı. Sağlıklı kontrol grubunun tamamın-da JAK2 V617F mutasyonu negatif saptandı. Ancak adrenal insidentalomalı hastalar ile sağ-lıklı kontrol grubu JAK2 V617F mutasyonu pozitifliği açısından karşılaştırldığında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada adrenal insidentalomalı hastalarda JAK2 mutasyonu %5.1 oranında pozitif saptanmıştır. Bu oran toplumda beklenen mutasyon oranına göre oldukça yüksektir. Bu sonuçlar, adrenal insidentalomaların etiyopatogenezinde JAK2 mutasyonunun etkisinin daha geniş serilerde araştırılmasının yararlı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: With the common use of imaging methods, the occurence of so called inciden-talomas; clinically silent adrenal masses; have been increased. There are studies that have been conducted in order to ascertain the etiopathogenesis. However, the exact reasons as not been established. Proofs of irregular JAK signalization are present in various cancer types. Inappropriate JAK signalization leads to the survival of various solid tumors and cell proliferation. In our study, our aim was to investigate the JAK2 mutation that was not hit-herto assessed in the etiology of adrenal incidentalomas. Material Methods: Fifty-nine patients with adrenal incidentaloma who had the appropriate diagnosis at Medical Faculty of Adnan Menderes University's Endocrinology and Metabo-lic Disorders Department and had a complete hormonal assay and signed the informed con-sent were enrolled in this study. A matching number of otherwise healthy individuals within the same age group who had an abdominal CT for non adrenal related reasons were enrolled as the control group. JAK2 gene was amplified by PCR. JAK 2 V617F mutation were studied by RFLP method. Results: Fifty-nine patients (19 males, 40 females) with adrenal incidentaloma and thirty-five healthy volunteers (11 males, 24 females) were enrolled this study. Mean age was 58.8312.56 years in patients with adrenal incidentaloma and 56.068.82 years in the control group (p>0.05). JAK2 V617F mutation was positive in 3 patients (5.1 %) with adrenal inci-dentaloma. JAK2 V617F mutation were negative in all of the healthy control group. But, there was no significant difference between JAK2 V617F mutation positivity of patients with adrenal incidentaloma compared to control group (p>0.05). Conclusions: In this research, JAK-2 gene mutation in adrenal insidentoma patients is detect-ed as possitive at the ratio of 5.1%. This ratio is above the estimated general population ratio. These results indicates us, it may be usefull, if 'the effects of JAK-2 gene mutation in adrenal insidentoma patients' have been researched with more many case series.